Рівень безробіття в Україні через війну стрибнув до рекордних 35% – НБУ

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Попри всі зусилля підприємств з утримання працівників повномасштабна війна Росії проти України зумовила значний стрибок рівня безробіття – близько 35%.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

Фото з відкритих джерел

“Повномасштабний напад Росії призвів до різкого зниження економічної активності в Україні. На початку війни третина підприємств зупинила діяльність. Причини цього – фізичні руйнування та тимчасова окупація низки територій кількох областей, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушена масова міграція населення”, йдеться у звіті.

За словами аналітиків, бойові дії у східних та південних регіонах, руйнування інфраструктури в інших регіонах, блокада морських портів і низький попит у більшості секторів стримуватимуть відновлення економіки й у наступні місяці.

Значний внесок у падіння ВВП матимуть зниження активності в сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель, втрату техніки та елеваторів, а також подекуди несвоєчасне і недостатнє оброблення земель добривами та засобами захисту рослин. У результаті цього року економіка скоротиться на третину. 

Рівень безробіття зріс до 35% також внаслідок того, що значна частина працездатного населення виїхала закордон.

“Утім, якби вони залишалися в Україні та активно шукали роботу, рівень безробіття зріс би ще більше”, – додали в регуляторі.

Крім цього, стримувала нарощення безробіття також мобілізація до лав ЗСУ.

До кінця року, завдяки відновленню економіки та збільшенню попиту на робочу силу, рівень безробіття скоротиться з пікових значень.

Утім, як і в інших країнах, навіть після закінчення активних бойових дій, безробіття знижуватиметься повільно та залишатиметься на вищих рівнях ніж раніше. Це пояснюватиметься довгостроковими наслідками війни.

Раніше ZMINA писала, що від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні, за оцінками Міжнародної організації праці, втрачено близько 4,8 мільйона робочих місць, а якщо бойові дії не припиняться, то ця цифра зросте до 7 мільйонів. Також серед біженців, які виїхали до сусідніх країн, понад два мільйони працездатного віку й майже половина з них раніше працювали, втратили роботу або звільнилися.

Нагадаємо, що станом на 27 червня кількість безробітних в Україні склала понад 319 тисяч осіб. Водночас уряд дозволив залучати безробітних до розбору завалів і будівництва укріплень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter