РФ звинуватила в держзраді кримчанина, якого минулого року вже засудили за відмову воювати проти України

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону розглядає кримінальну справу проти мешканця Криму Дениса Нарольського. Його звинувачують у державній зраді.

Чоловік уже перебуває в російській тюрмі: минулого року його засудили до дев’яти років ув’язнення за дезертирство.

Інформація про нові судові слухання з’явилася на сайті російського суду.

За інформацією правозахисного центру “Меморіал”, другу кримінальну справу щодо Дениса Нарольського відкрили через листування в його телефоні. За російськими законами, за державну зраду чоловік може отримати до довічного ув’язнення. 

Справу Нарольського в Ростові веде суддя Довлатбекян Гурген Сержикович.

Наразі кримчанин уже відбуває покарання за іншим вироком: торік його засудили до дев’яти років колонії суворого режиму за дезертирство. Російські окупаційні сили примусово мобілізували чоловіка 22 вересня 2022 року та призначили командиром мотострілецького відділення. Однак уже за п’ять днів Нарольський утік з військової частини та рушив пішки до себе додому. 

За допомогою мами та знайомих чоловік переховувався протягом чотирьох місяців, і зрештою його затримали російські силовики. 

Нарольського допитали 15 лютого 2023 року, повідомляє “Меморіал”. Тоді ж він визнав провину: чоловік не хотів брати участь у війні проти України та збирався перебратися на материкову частину країни до своїх колишніх співслужбовців по строковій службі в ЗСУ.

Кримський гарнізонний військовий суд оголосив вирок Нарольському 30 березня 2023 року. Вирок підтвердила судова колегія з кримінальних справ Південного окружного військового суду. 

Нагадаємо, Росія використовує нову тактику під час затримання та судів над мешканцями окупованих територій – їх судять як громадян РФ. Це дозволяє не тільки застосовувати суворіші покарання для них, але й допомагає приховати реальні масштаби репресій проти українців в окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter