РФ виключать з міжнародної Дунайської комісії через її атаки по Нижньому Дунаю

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

14 грудня, у четвер, міжнародна Дунайська комісія, яка займається розвитком вільного судноплавства на Дунаї, вирішила виключити Росію. 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Фото: Associated Press

“Вчора на своїй 100-й ювілейній сесії під головуванням України Дунайська комісія вирішила, що членство Росії є несумісним з огляду на її ракетні та безпілотні удари по Нижньому Дунаю”, – написав міністр.

Росія має вийти з організації до 29 лютого 2024 року, інакше члени комісії більше не визнаватимуть своїх зобов’язань перед нею згідно з установчою Белградською конвенцією.

У березні минулого року Дунайська комісія вже ухвалила рішення про відхилення повноважень росіян, а також заборонила їм брати участь у всіх засіданнях і звільнила їх із Секретаріату.

Також РФ не обрали до Міжнародного суду ООН, Міжнародної морської організації, ЮНЕСКО та Організації із заборони хімічної зброї.

“Росія зазнала чергової дипломатичної поразки в Дунайській комісії, одній із найстаріших міжнародних організацій у світі. Я вдячний членам Дунайської комісії за вчорашній сміливий і принциповий крок”, – зазначив Кулеба.

Нагадаємо, що вночі 7 грудня окупанти атакували ударними БПЛА припортову інфраструктуру Подунав’я в Ізмаїльському районі на Одещині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter