РФ придумує нові способи примусової паспортизації жителів тимчасово окупованих територій

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях України росіяни продовжують примусову паспортизацію українського населення. Вони використовують різноманітні схеми, щоб змусити людей отримати російський паспорт.

Про це повідомляє Головне управління розвідки МО України.

Фото: РБК-Україна

Так, для мешканців Мелітополя та його околиць окупанти оприлюднили вимоги щодо “земельних паїв”. Відтак, люди, у яких досі діють договори оренди на земельні паї, повинні переукладати їх на нові. А ті, у кого термін договору закінчився, повинні на підставі отриманого російського паспорта та відповідно до російського законодавства укласти новий договір.

У разі, якщо термін договору закінчився і власник не з’явився, його позбавлять права власності на володіння земельними паями.

Також окупанти встановили, що з початку вересня треба змінити номерні знаки українського зразка на транспортних засобах на тимчасові. Але для цього також слід мати російський паспорт.

На виїзді з Мелітополя на блокпостах окупанти продовжують здійснювати перевірки чоловіків. Таким чином заходи росіян направлені на паспортизацію населення та присвоєння майна осіб, що виїхали на підконтрольні Україні території.

Також у селі Кам’янське Запорізької області окупаційна адміністрація проводить заходи щодо переведення діяльності місцевого бізнесу на податкові стандарти згідно з законодавством РФ. Представникам бізнесу і самозайнятому населенню були вручені відповідні листи. Основною вимогою діяльності бізнесу є наявність російського громадянства.

Водночас на окупованій території Херсонщини так звана “місцева влада” закликала сільгоспвиробників реєструвати діяльність і сплачувати “податки” за законодавством РФ. Тих, хто відмовиться, позбавлятимуть права власності земельними ділянками, а власників агробізнесу “висилатимуть” за межі регіону.

Нагадаємо, в Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за отримання паспорта РФ. На думку віцепрем’єр-міністерки з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук це питання є не стільки юридичним, скільки політичним.

Раніше ZMINA повідомляла, що після заяв Верещук про те, що добровільне отримання українцями російського паспорта має розцінюватися як кримінальний злочин, правозахисники вимагають обережної та виваженої комунікації з урахуванням становища громадян на тимчасово окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter