РФ причетна до поширення фото зірок Давида, намальованих на будинках єврейських сімей у Парижі

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Російська мережа дезінформації в Європі під назвою “Двійник” (Doppelgänger) стала головним розповсюджувачем фотографій із зірками Давида, які малювали в Парижі на стінах будинків, де живуть єврейські сім’ї. Французькі правоохоронці вважають, що за появою зірок Давида на будівлях стоїть проросійський підприємець з Молдови Анатолій Призенко, який спеціалізується на інтернет-маркетингу.

Про це повідомило видання Le Monde.

Фото: Zougla

Так, у справі затримали двох виконавців – 28-річного і 33-річного громадян Молдови. Слідчі вважають, що вони наносили зображення зірок на стіни. Ще одна людина мала сфотографувати результат і надіслати знімки Призенку для поширення. Правоохоронці також підозрюють, що затримані виконували схожі завдання і в інших європейських країнах.

За інформацією Le Monde, акція із зірками Давида широко висвітлювалася проросійською пропагандистською мережею Doppelgänger. Наразі слідчий суддя проводить розслідування. 

Загалом чотирьох громадян Молдови підозрюють у створенні декількох з 250 трафаретів із зображенням зірок Давида, виявлених на стінах будинків Парижа та внутрішніх передмість.

Le Monde пише, що цією операцією, ймовірно, керувала мережа Doppelgänger, також відома як RRN (Reliable Recent News). Велика кількість акаунтів у соцмережах X і “Фейсбук”, повʼязаних із нею, 28 жовтня розповсюдили дві фотографії зірок Давида на стіні будівлі на вулиці Рокруа в 10-му окрузі Парижа. За результатами розслідування цього інциденту і заарештували двох громадян Молдови.

Пропагандистську структуру RRN, яка крім ботів, що публікують велику кількість повідомлень у соціальних мережах, також керує сайтами фейкових новин французькою мовою і створила підробки великих ЗМІ (зокрема Le Monde), публічно викрили 13 червня.

Нагадаємо, що у ніч із 30-го на 31 жовтня в 14-му округу Парижа на стінах житлових будинків і банків з’явилися зірки Давида. Їхня загальна кількість сягає близько 60. Поліція почала розслідування за фактом заподіяння шкоди майну з обтяжувальною обставиною зв’язку з расою, етнічним походженням чи релігією. 

Зірки Давида, символи єврейської релігії, виявили на житлових будинках і берегах на вулицях Пер-Корантен, на вулиці де ла Томб-Ісуар та на розі вулиці Сент-Ів.

Мер 14-го округу розкритикував “антисемітські та расистські” ярлики: “Цей акт маркування нагадує процеси 1930-х років і Другої світової війни, які призвели до винищення мільйонів євреїв”.

Заступник мера, на імʼя Девід Белліард, який відповідає за доброустрій громадського простору, каже, що символи на стінах слугують “нагадуванням про темні часи французької історії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter