РФ планує створити у Білорусі медіахолдинг для збереження впливу в країні

Дата: 27 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Кремль хоче створити у Білорусі власний медіахолдинг, аби й надалі поширювати пропаганду та зберігати вплив у країні. Інформаційні ресурси будуть виступати проти Олександра Лукашенка та пропагувати інтеграцію з Росією. 

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на видання The Insider.

Фото: AFP

Москва хоче створити в Білорусі політичну партію з робочою назвою “Право народу”, яка буде виступати проти політики Олександра Лукашенка, але при цьому пропагувати інтеграцію з Росією. Також для поширення російської пропаганди буде створено інформаційну інфраструктуру.

Про це йдеться в поширених журналістами документах управління президента РФ з міжрегіональних і культурних зв’язків з іншими країнами. 

Один із документів має назву “Стратегия работы в Республике Белоруссия”, його підготували у вересні 2020 року. Серед іншого там стверджується, що для збереження впливу в Білорусі необхідно увійти в керівні органи всіх опозиційних структур і створити ресурсну базу для майбутнього проросійського суспільно-політичного руху, політичної партії, яка буде брати участь у парламентських виборах. 

Крім того, РФ планує створювати в Білорусі нові канали поширення інформації на свою користь: 30-50 телеграм-каналів, 20-30 ютуб-каналів різної тематичної та ідеологічної спрямованості. Також у стратегії прописано, що потрібно взяти під контроль низку наявних білоруських ЗМІ (у тому числі в соцмережах) та створити нові, організувавши медіахолдинг, у кожній області випускати друкований тижневик.

До проросійського медіахолдингу в Білорусі мають увійти видання Belarus Daily (портал має стати аналогом tut.by), “Дом Доллар” (аналог РБК), таблоїд “Дыван.by” та регіональні портали громадянської журналістики. 

Нагадаємо, що литовська та латвійська влади заборонили на території своїх країн мовлення російських каналів із сітки Russia Today.

Литовська комісія з радіо і телебачення заборонила мовлення каналу RT, його версії в HD, а також RT Spanish, RT Documentary і RT Documentary HD з 9 липня, адже їх, за даними регулятора, контролює генеральний директор МІА “Росія сьогодні” Дмитро Кисельов, який перебуває під санкціями ЄС. Незадовго до цього мовлення Russia Today заборонили й у сусідній Латвії. Причиною блокування також став зв’язок медіа з Кисельовим.

Також відомо, що минулого року суд у Люксембурзі вирішив, що влада країн ЄС може переводити виключно на платне мовлення канали, які пропагують ненависть. У такий спосіб суд підтримав рішення Литовської комісії з радіо і телебачення, яка в травні 2016 року зобов’язала ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania в пакет програм, доступних лише після внесення додаткової плати. Телеканал, як тоді зазначали литовські регулятори, пропагує ненависть, ворожнечу та дезінформує користувачів у своєму ефірі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter