Режисер, якого в Ірані засудили до восьми років за ґратами, виїхав до Європи

Дата: 14 Травня 2024
A+ A- Підписатися
Іранський режисер Мохаммад Расулоф, якого суд Ісламської революції Тегерана засудив до восьми років колонії, таємно виїхав до Європи незадовго до прем’єри свого фільму на Каннському кінофестивалі.
 
Про це повідомляє АР.
 
Мохаммад Расулоф. Фото: AP

У заяві, поширеній у понеділок, 51-річний Мохаммад Расулоф повідомив, що прибув до Європи кілька днів тому, але не уточнив, куди саме.

За його словами, вирок про ув’язнення суд ухвалив ще до того, як він представив свій останній фільм “Зерно священного інжиру”.

“Я знав, що новина про мій новий фільм з’явиться дуже скоро, і, без сумніву, до цих восьми років додасться новий вирок. У мене не було багато часу на рішення. Мені довелося вибирати між в’язницею і виїздом з Ірану. Ісламська республіка конфіскувала мій паспорт у вересні 2017 року. Тому мені довелося залишити Іран таємно”,  – заявив режисер.

Він додав, що масштаб та інтенсивність репресій в Ірані досягли такої жорстокості, що мешканці країни щодня чекають новин про ще один жахливий урядовий злочин.

“Злочинна машина ісламської республіки постійно і систематично порушує права людини”,  – наголосив режисер.

Нагадаємо, в Ірані суд Ісламської революції Тегерана засудив Расулофа до восьми років колонії, побиття батогом та конфіскації майна за фільми, які, на думку суду, є прикладом “змови з наміром скоїти злочин проти безпеки країни”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter