“Репортери без кордонів” вимагають звільнити шістьох журналістів, затриманих окупантами в Мелітополі

Дата: 12 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни мають негайно звільнити шістьох журналістів та адміністраторів телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”, затриманих  на окупованій території: Георгія Левченка, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Яни Суворової, Марка Каліуша та Костянтина Зиновкіна.

З такою вимогою виступила Міжнародна журналістська організація “Репортери без кордонів” (RSF).

Георгій Левченко в полоні окупантів. Скриншот з пропагандистських відео

Російські війська вкотре прирівняли журналістів до “шпигунів”, щоб залякати тих, хто відмовляється співпрацювати з ними на окупованих територіях, заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

“Ми обурені цими новими арештами та принизливою практикою примусових публічних зізнань, що порушує статтю 14 про справедливий судовий розгляд Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, підписантом якого є Росія”, – наголосила вона.

Нагадаємо, що про долю медійників нічого не було відомо впродовж більш ніж двох місяців – останні відомості датувалися 20 серпня. Лише відео на російських пропагандистських ресурсах дозволило встановити місцеперебування Георгія Левченка, Олександра Малишева, Максима Рупчева, Яни Суворової, Марка Каліуша вперше після їхнього арешту 20 серпня. Костянтин Зиновкін був заарештований у травні.

Це відео російські пропагандисти опублікували 29 жовтня. В ньому окупанти змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів “зізнатися” у тому, що вони нібито співпрацювали з українськими спецслужбами. 

Росіяни порушили щодо українців кримінальну справу за статтею “про публічні заклики до терактів”. Їх хочуть притягнути до “відповідальності” за статтями кримінального кодексу РФ про держзраду і шпигунство. Затриманим може загрожувати від 12 до 20 років позбавлення волі.

Через затримання адміністраторів окупантам удалося встановити контроль над телеграм-каналами “РІА-Мелітополь” і “Мелітополь – це Україна”. Але редакція створила новий ресурс і продовжує працювати. Український телеграм-канал “РІА-Мелітополь / РІА-Південь” можна знайти за посиланням: @riamelitopolua.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter