“Репортери без кордонів” подали до суду після відмови французького регулятора зупинити російську пропаганду

Дата: 25 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) звернулися до Державної ради Франції з вимогою зобов’язати французького регулятора телерадіомовлення ARCOM наказати місцевому супутниковому оператору Eutelsat припинити передачу сигналів російських пропагандистських ЗМІ “Россия”, НТВ і “Первый канал”.

Раніше у регулятора заявили про те, що не мають на це законних повноважень, повідомляється на сайті RSF.

Джерело: BERTRAND GUAY / AFP

Запит до Державної ради, яка діє як вищий суд Франції з питань адміністративної юстиції, адвокат RSF Патріс Спінозі подав 17 листопада. У ньому юрист просить раду скасувати позицію ARCOM про те, що відповідно до закону Франції про свободу комунікації 1986 року вона не має юрисдикції над трансляцією Eutelsat російської пропаганди.

Водночас RSF звернувся до адміністративного судді з проханням винести термінове рішення про те, що позиція ARCOM є юридично неправильною, і таким чином змусити агентство виконати вимогу правозахисників.

Запит RSF до ARCOM був зроблений в детальному та ретельно аргументованому листі 8 вересня на основі досьє, підготовленого Комітетом Дідро — незалежною групою, що сприяє вільному потоку новин та інформації, пояснили в повідомленні.

У листі правозахисники просили АРКОМ наказати Eutelsat припинити трансляцію сигналів трьох російських телеканалів до Росії, України та країн Балтії. У RSF ці медіа назвали “вістрям пропагандистської машини Кремля”. Вони створені двома російськими дистриб’юторами телеканалів, НТВ+ і Триколор, що припинили транслювати росіянам справжню журналістику, йдеться на сайті “Репортерів без кордонів”.

У повідомленні експерти наводять щонайменше два критерії компетентності регулятора в цьому питанні.

Згідно з місцевим законом про свободу зв’язку від 1986 року, ARCOM матиме законні повноваження, якщо сигнали телеканалу передаватимуться із супутникової станції висхідної лінії зв’язку, розташованої у Франції чи іншій країні – члені Євросоюзу. У випадках, коли це не так, передача сигналу має передбачати використання супутникової потужності, над якою Франція має юрисдикцію.

“Відповідь ARCOM розглядає лише перший із цих критеріїв і ігнорує другий. ARCOM удає, що, попри всі докази, розташування супутникових каналів є невизначеним, і робить висновок, що з цієї причини французька юрисдикція не може бути здійснена”, — йдеться у повідомленні RSF.

У поданні до Державної ради RSF зазначила, що в інтернеті у відкритому доступі існує велика кількість доказів того, що супутникові лінії зв’язку для трьох указаних телеканалів розташовані в Росії. Проте Франція має юрисдикцію впливати на їхню роботу, оскільки сигнали цих телеканалів передаються супутниками Eutelsat, французької компанії, що базується у Франції.

ARCOM також стверджує, що не має юрисдикції, оскільки три телеканали транслюються платформами, що продаються в Росії, і “кількість громадян ЄС, які мають доступ до них, може бути лише обмеженою”.

Цей аргумент недійсний, наголосили в RSF, оскільки не базується на жодному законі. До того ж телеканали доступні в країнах Балтії, які входять до ЄС. Вони також транслюються в окупованих регіонах України, зокрема в Криму і на Донбасі, а Україна є учасницею Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

Нагадаємо, що RSF звернулися до французького супутникового телевізійного оператора Eutelsat з вимогою припинити трансляцію трьох російських телеканалів, які є рупорами воєнної пропаганди Кремля, у вересні 2022 року.

На переконання правозахисників, контент, що транслюється на вказаних каналах, розпалює ненависть і геноцид та порушує вимоги, які місцеве законодавство висуває до телерадіомовних ЗМІ та супутникових операторів щодо поваги до людської гідності, охорони громадського порядку й “чесності, незалежності та плюралізму інформації та програм, які сприяли цьому”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter