Регіональний центр прав людини отримав нагороду “2024 Democracy Award”

Дата: 14 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Регіональний центр прав людини отримав престижну нагороду “2024 Democracy Award” від Національного фонду демократії за видатні досягнення у сфері правозахисту та просування демократії у світі. Церемонія нагородження відбулася 13 червня у Вашингтоні.

Про це йдеться на сайті РЦПЛ.

Фото: Regional Center for Human Rights

На церемонії Регіональний центр прав людини представляла експертка Катерина Рашевська, яка прийняла нагороду з рук конгресмена Джо Вілсона, відомого своєю підтримкою України.

Національний фонд демократії відзначив зусилля організації у відстоюванні справедливості для українських дітей, постраждалих від російської агресії, в міжнародних інстанціях.

Нагороду також присудили за вагомі досягнення Регіонального центру прав людини у створенні правового механізму для повернення українських дітей, яких депортувала Росія з окупованих територій України.

Для мене честь бути людиною, яка отримує цю нагороду від імені РЦПЛ і висловити нашу подяку. Я знаю, що ця нагорода є визнанням не лише роботи РЦПЛ, а й роботи багатьох інших організацій та людей, які прагнули принести надію тим, хто шукає своїх депортованих дітей і хто намагається впоратися з травмою, породженою російською агресією”, – зазначила Рашевська.

Фото: Regional Center for Human Rights

У своєму виступі вона наголосила, що з 2014 року мільйони українських дітей переживають жахіття російської війни проти України: їх вбивають, ґвалтують, калічать. З моменту повномасштабного вторгнення росіяни депортували щонайменше 19 546 дітей до 57 регіонів Росії, а також до Білорусі та окупованої Південної Осетії, примусово надавши їм російське громадянство, що свідчить про небажання Росії їх повертати.

РЦПЛ вже багато зробив для допомоги українським дітям: подав три повідомлення до Міжнародного кримінального суду, розробив концепцію юридичного механізму повернення, сприяв створенню та діяльності Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. Правозахисники включають винних до санкційних списків і привертають увагу до цієї проблеми в Європі, США, Канаді, Африці, Азії та Латинській Америці.

“Українські діти потребують психологічної реабілітації, медичної допомоги та освітньої підтримки. Але понад усе українським дітям потрібен мир. Коли ми сьогодні дивимося на світ очима українських дітей, то бачимо жахливу картину. Надто багато мрій руйнується, і надто багато надій гасне. Це має припинитися. Я дуже сподіваюся, що це буде останній раз, коли ми маємо боротися за повернення викрадених дітей з України чи з будь-якої іншої держави. Ми повинні вирішити це раз і назавжди”, – підсумувала правозахисниця.

Регіональний центр прав людини продовжує свою боротьбу за захист українських дітей, які постраждали від збройного конфлікту, і ця нагорода є підтвердженням важливості їхньої роботи.

Нагорода “Democracy Award” присуджується щорічно на знак визнання сміливих та творчих зусиль окремих осіб та організацій, які борються за права людини та демократію у всьому світі. Статуетка, яку вручають переможцям, є копією богині Демократії, встановленої під час протестів на площі Тяньаньмень у 1989 році в Китаї.

Нагадаємо, що у квітні голова української правозахисної організації “Альменда” Марія Суляліна отримала премію Civil Rights Defender of The Year 2024 у Швеції. Це нагорода за видатну діяльність у захисті громадянських і політичних прав. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter