Редакція Texty.org стикнулась з тиском після публікації дослідження про критиків допомоги Україні у США

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Команда українського агентства журналістики даних Texty.org.ua та однойменної незалежної громадської організації заявила про безпрецедентний тиск, маніпуляції, наклепи, вимоги позбавити донорського фінансування та погрози фізичної розправи після публікації дослідження про критиків допомоги Україні у США. 

Із заявою можна ознайомитись на сайті видання. 

Приклад погрози, яку отримали журналісти видання

Дослідження, про яке йде мова, має назву “Американські гірки: від трампістів до комуністів, хто і як виступає за припинення підтримки України” та з’явилось на сайті “текстів” у червні поточного року. Автори проаналізували аргументи критиків допомоги, порівняли їх із поширеними російськими наративами дезінформації та розвінчали за допомогою доказів і джерел.

Усі опубліковані дані щодо осіб та організацій взяли з відкритих, у тому числі офіційних джерел.

Невдовзі після публікації директор Інституту Рона Пола Деніел МакАдамс опублікував матеріал, в якому стверджував, що “тексти”, фінансовані урядом США, створили список ненависті американських громадян.

“Як доказ нашого фінансування урядом США, згадується, що один із наших співзасновників брав участь в урядовому проєкті США TechCAMP. Анатолій Бондаренко був волонтером у цьому проєкті як тренер з журналістики даних у 2013-му, 2014-му та 2015 році”, – кажуть автори дослідження. 

Того ж дня маніпулятивну інформацію поширили у X й інші консервативні видання, ультраправі та ліві американські активісти. Писали й особисто авторам видання. 

Членкиня Конгресу США Марджорі Тейлор Грін 11 червня назвала видання ворогами й заявила, що за ним стоїть президент України Володимир Зеленський. Наступного дня сенатор Джей Ді Венс і конгресмен Метт Гетц закликали надати інформацію щодо видання та звернулись до Палати представників Комітету з асигнувань з проханням припинить підтримку Texty.org.ua. Нині комітет ухвалив таку постанову.

До хвилі тиску доєднався й власник соцмережі “Х” Ілон Маск, якого також згадують у дослідженні. Останній закликав не лише позбавити фінансування, але й внести організацію Texty.org.ua в список терористичних груп.

“Ми розцінюємо цю кампанію як наступ на свободу слова та прояв шовінізму проти громадян України. Наші критики вважають, що ми не маємо права розслідувати потоки неправдивої інформації, яку вони створюють про нашу країну та нас, просто тому, що вони є громадянами США, а ми – ні”, – заявила реакція. 

Нагадаємо, що у світі збільшується кількість письменників, яких ув’язнюють за їхні висловлювання.

Фотографія обкладинки: cpomagazine.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter