Реальні історії жертв домашнього насильства в Україні зібрали у віртуальну виставку

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

В Україні презентували віртуальну виставку історій жертв домашнього насильства “Річ у тім” на якій зібрали реальні предмети, що фігурують у подібних справах.

Переглянути виставку можна за покликанням. 

Виставка в Полтаві. Фото: Новини Полтавщини

Озвучили 16 історій акторка Ірма Вітовська, режисер Ахтем Сеітаблаєв, телеведуча Марія Єфросиніна, письменник та ветеран АТО Артем Чех, акторка Катерина Молчанова, священник ПЦУ Сергій Дмитрієв та інші. У фокусі кожної з історій річ, що стала знаряддям або асоціюється з фізичним, психологічним, економічним та сексуальним насильством.

До прикладу, дитяча пружинка, що подарував племінниці дядько, який просив робити йому “масаж”, або ж колготи, якими бив одну з героїнь її батько в дитинстві. 

“Зараз про таких, як я, кажуть “людина з інвалідністю”. Десь кажуть. Але не в нас. Я – інвалід. Живу із сестрою. У неї велике господарство, а я як можу допомагаю, віддаю їй всю свою пенсію. Але вона соромиться мене. Як хто прийде до неї, зачиняє мене в льосі й не випускає, поки гості не підуть. А якщо починаю суперечити, вона б’є мене лозиною по пальцях і знову заганяє в льох. Я знаю, де вона ховає ключ, але дістати його не можу. Я – інвалід”, – розповідає одну з історій, в якій фігурує замок, науковець Олександр Коляда.

Виставку проводять у межах акції “16 днів проти насильства”, яка триватиме до 10 грудня. Її мета – підвищити розуміння та обізнаність оточення про всі форми насильства.

Експозиція доступна для перегляду й наживо в низці міст, зокрема в Полтаві, Києві, Вінниці. Усі історії на сайті доступні жестовою мовою. 

Нагадаємо, що цього року поліція отримала на 53% більше заяв про домашнє насильство, ніж минулого.

Також нещодавно відповідальність за насильство в сім’ї посилили. Відтепер потерпілі мають змогу отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, а карати за домашнє насильство почнуть, зокрема, військових. Раніше, якщо вони вчиняли насильство стосовно рідних, щодо них складали адмінпротокол, але передавали справу відповідним військовим формуванням, які вже й вирішували, починати розслідування чи ні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter