Разумков пропонує Раді повернути антикорупційний закон у старій редакції

Дата: 02 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підготував законопроєкт, який передбачає відновлення прав Національного агентства з питань запобігання корупції, скасованих рішенням Конституційного Суду.

Про це повідомляє “Українська правда”, у розпорядженні якої є текст документа. 

Законопроєкт має відновити дію кількох скасованих КС положень закону про запобігання корупції і Кримінального кодексу, що діяли до рішення Конституційного Суду. НАЗК пропонують знову дозволити:

  • одержувати від посадовців інформацію, зокрема з обмеженим доступом, необхідну для виконання покладених на агенцію завдань;
  • мати автоматизований доступ до систем, реєстрів, банків даних державних органів або органів місцевого самоврядування, користуватися державними, зокрема урядовими, засобами зв’язку і комунікацій, мережами спеціального зв’язку та іншими технічними засобами;
  • вести облік та оприлюднення декларацій;
  • здійснювати їхні контроль та перевірку;
  • проводити моніторинг способу життя щодо суб’єктів, на яких поширюється дія Закону “Про запобігання корупції”.

Водночас Разумков пропонує доручити уряду створити законопроєкт щодо системи запобігання корупції суддів, а також механізму притягнення їх до відповідальності.

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. Через це президент Зеленський скликав засідання РНБО, а згодом подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів КС.

На думку голови КС, законопроєкт Зеленського щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують його й експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter