Правозахисниця розповіла, що може покращити стан з правами людини в Криму

Дата: 01 Лютого 2017
A+ A- Підписатися
Українські правозахисники мають апелювати до міжнародної спільноти у захисті прав людини в окупованому Криму, попри неефективність дій самої спільноти у попередніх збройних конфліктах.
 
Таку думку висловила голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук  під час акції протесту на підтримку заарештованого кримського адвоката Еміля Курбедінова 31 січня у Києві.  
 
Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, на думку правозахисниці, Україні необхідно терміново запросити спецдоповідача ООН, щоб він, вимагав допуску на окупований півострів.
 
“Це буде сигнал Кремлю про те, що спеціалізовані структури слідкують за тим, що відбувається”, – коментує Олександра Матвійчук.  
 
Окрім того, вона зауважує, що Україні давно слід було ініціювати створення в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) спеціального постійного представника по Криму.
 
“Такого парламентаря має призначити ПАРЄ і він би піднімав свій голос, розповідаючи про те, що відбувається”, – пояснює правозахисниця. 
 
Вона шкодує, що у світі не створено майданчик для обговорення порушень прав людини в окупованому Росією Криму. 
 
“Нам треба інтенсифікувати, як би це не було складно, перемовини з нашими міжнародними партнерами і говорити про створення формату, в якому обговорювались питання Криму. Про те, що відбувається в Авдіївці, будуть обговорювати в Нормандському форматі, під час мінського процесу. А де обговорювати арешт Еміля Курбедінова? Такого майданчику не існує і його треба створити”, – констатує вона.  
 
Нагадаємо, під час акції протесту проти арешту кримського адвоката Еміля Курбедінова голова Меджлісу закликав міжнародних партнерів відключити Росію від системи міжнародних банківських переказів SWIFT, а також на кілька місяців ввести ембарго на купівлю енергоносіїв в Росії. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter