Радіо Свобода закликало Росію звільнити свого журналіста Владислава Єсипенка на тлі санкцій ЄС проти причетних до незаконної кримінальної справи

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Керівництво Радіо Свобода вчергове закликало Росію негайно звільнити позаштатного журналіста проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка.

Таку заяву озвучив виконувач обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода (RFE / RL) Джеффрі Гедмін, інформує “Крим.Реалії“.

Владислав Єсипенко

Він подякував європейським партнерам за їхню готовність притягнути до відповідальності винних “у несправедливому ув’язненні та нелюдському поводженні з Владиславом Єсипенком”.

“Владислава треба негайно відпустити до дружини та маленької доньки”, – заявив Гедмін на тлі ухвалених днями санкцій ЄС проти причетних до справи Єсипенка співробітників ФСБ.

Як відомо, 8 вересня 2023 року Європейський Союз розширив список осіб, які перебувають під санкціями за порушення прав людини в окупованому Криму. До списку ввійшли шестеро окупантів: більшість фігурантів брали участь у переслідуванні, тортурах або ув’язненні позаштатного журналіста “Крим.Реалії” Владислава Єсипенка. Серед них – Денис Коровін. Також до списку потрапили так званий “суддя” незаконного “Верховного суду республіки Крим” Віктор Крапко, незаконна “прокурорка” Анастасія Супряга через політичне переслідування в кримінальній справі щодо заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.  

Утім, до санкційного списку не потрапили інші причетні до переслідування журналіста “Крим.Реалії” співробітник ФСБ Антон Грищенко, експродюсер “Крым24” та радник незаконного “глави Криму” Олег Крючков і адвокатка Віолета Синеглазова, яка співпрацювала з ФСБ у цій справі.

Крім того, до списку не потрапив адвокат Олег Глушко, який був присутній під час катувань кримського татарина Асана Ахтемова в політично вмотивованій справі та сприяв слідству ФСБ у незаконному переслідуванню громадянина України. 

Читайте також: “Переслідування журналіста Владислава Єсипенка: чому ця кримінальна справа сфальшована”

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка. 

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму. Політв’язень розповів про катування з боку ФСБ задля потрібних російській спецслужбі свідчень. 

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України. Водночас він наголосив, що органи влади РФ та окупаційна адміністрація відповідальні за порушення норм міжнародного права, політичні переслідування та незаконні затримання українців, зокрема на території Автономної Республіки Крим.

16 лютого 2022 року незаконний “суддя” Длявер Берберов засудив Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

Пізніше, 18 серпня 2022 року, незаконний “Верховний суд республіки Крим” пом’якшив вирок Єсипенку до п’яти років колонії загального режиму та штрафу 110 тисяч рублів.

У Міністерстві закордонних справ України назвали “політично вмотивованим” ухвалений Єсипенку вирок.

Держдепартамент США також засудив вирок Єсипенку, назвавши його “ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму”.

Європейська федерація журналістів (EFJ) назвала “пародією на правосуддя” російський “вирок” у Криму в кримінальній справі проти Єсипенка.

Сам Єсипенко стверджує, що російські силовики його катували, зокрема електричним струмом, домагаючись потрібних для ФСБ свідчень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter