“Радіо Свобода” та Комітет захисту журналістів вимагають покарати винних у нападі на російського дописувача

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Президент “Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода” Джеймі Флай і Комітет захисту журналістів (CPJ) вимагають покарати винних у нападі в Росії на дописувача проєкту “Сибір.Реалії” Андрія Афанасьєва.

Відповідні звернення до російської влади оприлюднено у твіттері Флая та на сайті CPJ.

Джерело: cpj.org

“Російські правоохоронці мають ретельно розслідувати та притягнути до відповідальності всіх причетних до нападу на Андрія. Журналістські розслідування – не злочин”, – заявив Флай.

У зверненні CPJ також наголошується на необхідності “ретельно і швидко розслідувати нещодавній напад на журналіста Андрія Афанасьєва, притягнути винних до відповідальності та гарантувати безпечну роботу представників преси”.

На журналіста “Радіо Свобода” напали в місті Благовєщенську на Далекому Сході Росії 9 червня. Невідомі підстерегли й побили його біля будинку, в якому він живе. Лікарі зафіксували в потерпілого численні травми, гематоми, перелом носа і погіршення зору. 

За інформацією “Сибір.Реалії”, медійник станом на 14 червня не отримав жодної відповіді від поліції про перебіг розслідування. Відомо лише, що наступного дня після нападу співробітники МВС провели опитування сусідів Афанасьєва. За їхніми словами, вони бачили ймовірних нападників у масках і рукавичках поруч із будинком, де живе журналіст, за три години до його побиття. Проте інформації щодо порушення кримінальної справи за фактом нападу на журналіста немає.

Сам Афанасьєв пов’язує напад із професійною діяльністю, зокрема його журналістським розслідуванням про місцевого депутата. Він також заявив, що живе не за адресою офіційної прописки, а ту, де мешкає зараз, не вказував у жодних заявах чи документах, тож припускає, що його вистежували.

“Я планую одужати й почати працювати. Я дуже сподіваюся все-таки зробити репортаж про депутата Домашенкіна, хоча після побиття джерела моєї інформації відмовляються від раніше даних інтерв’ю, не хочуть навіть про цю справу говорити. Коли мене опитувала поліція, вони уточнювали про розслідування, хто і що мені повідомляв, якою інформацією я володію, – я відмовився відповідати, бо мені наміри поліцейських не відомі”, – повідомив журналіст.

За інформацією “Радіо Свобода”, йдеться про місцевого депутата, представника партії “Единая Россия” Андрія Домашенкіна. Останній прокоментував ситуацію так: “Цією справою вже займаються правоохоронні органи”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії журналістів телеканалу “Дождь” вилучили з офіційного журналістського пулу президента РФ Володимира Путіна.

Як з’ясували згодом колеги журналістів у прессекретаря російського президента Дмитра Пєскова, це сталося через висвітлення акцій протесту, пов’язаних з Олексієм Навальним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter