Раді рекомендують шість законопроєктів щодо повноважень КС: що пропонують депутати?

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Верховній Раді рекомендують внести до порядку денного сесії шість законопроєктів щодо повноважень Конституційного Суду. 

Про це повідомляє “Українська правда”.

З відповідною рекомендацією виступив парламентський Комітет з правової політики. Члени комітету підтримали, зокрема, законопроєкт №4311, авторами якого є група депутатів, серед яких Марина Бардіна та Ярослав Юрчишин.

Вони пропонують, щоб Конституційний Суд був повноважний здійснювати конституційні провадження тільки тоді, коли в його складі буде щонайменше 17 суддів, які мають повноваження. Відомо, що повний склад КС, а саме 18 суддів, призначають порівну президент, Верховна Рада та з’їзд суддів. Для цього депутати хочуть змінити закон про Конституційний Суд. 

Комітет також рекомендував Раді розглянути законопроєкти №4311-1 і №4311-2. Перший, автором якого є депутат Ігор Фірсов від “Слуги народу”, пропонує встановити, що КС повноважний здійснювати конституційні провадження, якщо в його складі щонайменше 2/3 суддів, які мають повноваження. Другий проєкт, автором якого представник “Слуги народу” Дмитро Чорний, пропонує зменшити з 12 до 10 кількість суддів, повноважних здійснювати конституційне провадження.

Рекомендували парламенту розглянути й ініціативу групи нардепів на чолі з Ольгою Совгирею і Федором Веніславським від “Слуги народу”, які вважають, що для ухвалення рішень і висновків Великою палатою Конституційного Суду потрібно щонайменше 12 голосів суддів КС. Наразі для цього досить 10 голосів. 

Останні два законопроєкти стосуються змін до закону про судоустрій і статус суддів, а саме моніторингу способу життя суддів для погодження його норм із рішенням КС від 27 жовтня, а також визначення правових і організаційних основ функціонування системи запобігання корупції в судах.

Водночас правозахисники з Фундації Dejure 12 листопада виступили із заявою, в якій наголосили, що для реформування КС замало лише змінити дійсний склад суду, але й треба забезпечити доброчесність органів судової влади, зокрема Вищої ради правосуддя (ВРП) і Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Також вони пропонують змінити наявну процедуру формування Конституційного Суду, щоб на посади в ньому могли претендувати лише ті кандидати, які успішно пройшли добір та оцінювання незалежної комісії. 

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. 29 жовтня президент Володимир Зеленський запропонував парламенту припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують ініціативу глави держави й у Європарламенті та Венеційській комісії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter