Радбез ООН так і не ухвалив резолюцію із засудженням незаконних “референдумів” в Україні через вето Росії

Дата: 01 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Росія як постійний член Ради Безпеки ООН на засіданні 30 вересня наклала вето на резолюцію S/2022/720 із засудженням так незаконних псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України і вимогою виведення російських військ.

Це випливає з трансляції засідання Радбезу ООН. 

Китай, Індія, Габон і Бразилія під час голосування утрималися, решта 10 членів Ради Безпеки підтримали резолюцію, підготовлену Сполученими Штатами та Албанією. Для ухвалення резолюції було б достатньо мінімум дев’яти голосів членів Радбезу без вето постійних членів.

У документі засуджується “організація Росією незаконних так званих референдумів у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України”, які “не мають жодної юридичної сили”. Також резолюцією закликають Росію “негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Під час обговорення постійний представник РФ в ООН Васілій Нєбєнзя звинуватив США в “непристойності”. За його словами, мовляв, винесення на голосування резолюції із засудженням дії постійного члена Радбезу порушує усталену практику й провокує Москву на застосування права вето.

Албанія засудила вето Росії, звинувативши країну, що та “рве статут ООН на шматки” і не постійним учасникам ООН підтримати мир та безпеку у світі.

У відповідь постпред США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд заявила, що резолюція буде винесена на голосування в Генеральній Асамблеї, де відсутнє право вето, щоб засвідчити, що світ “все ще на боці суверенітету й захисту територіальної цілісності”.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розкритикував Росію за вето на проєкт резолюції.

Васілій Нєбєнзя голосує проти ухвалення резолюції S/2022/720

“Одного разу йому знадобляться дві руки вгору, щоб здатися. Сьогодні одна самотня рука принизила Раду безпеки ООН. Відсутність необхідного лікування перетворила Росію на ракову пухлину в тілі Ради безпеки. Її треба видалити до того, як уся система ООН дасть метастази”, – написав Кислиця у Twitter.

Нагадаємо, з 23 по 27 вересня окупанти проводили псевдореферендуми про приєднання до Росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав незаконний договір про “вступ до РФ” тимчасово окупованих частин Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter