Рада відхилила законопроект про зміни до “закону Савченко”

Дата: 14 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Верховна Рада відхилила законопроект “Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення” (№5259), який обмежує застосування так званого “закону Савченко”.

За відповідний законопроект про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення порядку зарахування терміну попереднього ув’язнення проголосували 209 народних депутатів (за необхідного мінімуму 226 голосів) на засіданні в четвер, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Народні депутати також не підтримали пропозицію голови Верховної Ради Андрія Парубія повернутися до голосування за ініціативу і відмовилися направити її на повторне друге читання в профільний комітет.

Законопроект передбачав, що попереднє ув’язнення зараховується судом до терміну відбування покарання з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Після закінчення 12 місяців попереднього ув’язнення, якщо особу засудили до відбування покарання у вигляді позбавлення волі, суд зараховує термін покарання: один день попереднього ув’язнення за 2 дні позбавлення волі.

Якщо засуджений вчинив злочин повторно, суд зараховує один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі незалежно від тривалості попереднього ув’язнення.

Крім того, в законопроекті прописано механізм зарахування термінів попереднього ув’язнення в разі, якщо особа засуджена до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі.

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5259 “Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення”.

“закон Савченко” президент Петро Порошенко затвердив 23 грудня 2015 року. Він, зокрема, передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

У червні 2016 міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр юстиції Павло Петренко запропонували парламенту відкоригувати закон в частині його поширення на рецидивістів і засуджених за тяжкі злочини. Вони заявили про значну кількість рецидивів серед випущених злочинців.

У правозахисній організації “Донецький меморіал” повідомили Центру інформації про права людини, що ініціатива влади внести зміни до згаданого закону є загрозою для головних принципів дотримання прав людини. По-перше, така ініціатива впроваджує дискримінацію за ознакою злочину. Також в організації підкреслюють, що рівень злочинності зазвичай залежить від соціально-економічної ситуації в країні та від ефективності роботи правоохоронних відомств, а не від числа колишніх в’язнів на волі. Коли загальне зубожіння в суспільстві зростає, число громадян, які наважуються порушувати закон, також зростає. До того ж, коли поліція при міністрові МВС Арсенові Авакові погано ловить злочинців – злочинність зростає.

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян 15 вересня заявив, що 34 тисячі ув’язнених підлягають звільненню у 2016 році, відповідно до закону “Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання”, більше відомого як “закон Савченко”.

15 листопада 2016 року Верховна Рада відмовилася внести зміни в закон про зарахування 1 дня попереднього ув’язнення як 2 днів в термін основного покарання (“закон Савченко”), відповідно з якими норми закону мали не поширюватися на засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини. 

За “законом Савченко” достроково вийшли  на волю суддя-“колядник” Ігор Зварич та екс-нардеп від “Батьківщини” Віктор Лозинський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter