Рада ухвалила зміни до “закону Савченко” у першому читанні

Дата: 23 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Верховна Рада зробила крок до заборони застосування “закону Савченко” (закону про зарахування 1 дня попереднього ув’язнення як 2 днів) в термін основного покарання до засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини.

За ухвалення за основу законопроекту №5259 “Про внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення” проголосували 235 депутатів, передають Українські новини.

Законопроект передбачає, що “закон Савченко” може застосовуватися лише за злочини невеликої та середньої тяжкості.

У разі засудження до позбавлення волі за сукупністю злочинів, якщо хоча б один із злочинів є тяжким або особливо тяжким, попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

У разі засудження до позбавлення волі за вчинення злочину повторно, при рецидиві злочинів “закон Савченко” також не застосовується.

Автором законопроекту є Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, “закон Савченко” президент Петро Порошенко затвердив 23 грудня 2015 року. Він, зокрема, передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

У червні 2016 міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр юстиції Павло Петренко запропонували парламенту відкоригувати закон в частині його поширення на рецидивістів і засуджених за тяжкі злочини. Вони заявили про значну кількість рецидивів серед випущених злочинців.

У правозахисній організації “Донецький меморіал” повідомили Центру інформації про права людини, що ініціатива влади внести зміни до згаданого закону є загрозою для головних принципів дотримання прав людини. По-перше, така ініціатива впроваджує дискримінацію за ознакою злочину. Також в організації підкреслюють, що рівень злочинності зазвичай залежить від соціально-економічної ситуації в країні та від ефективності роботи правоохоронних відомств, а не від числа колишніх в’язнів на волі. Коли загальне зубожіння в суспільстві зростає, число громадян, які наважуються порушувати закон, також зростає. До того ж, коли поліція при міністрові МВС Арсенові Авакові погано ловить злочинців – злочинність зростає.

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян 15 вересня заявив, що 34 тисячі ув’язнених підлягають звільненню у 2016 році, відповідно до закону “Про вдосконалення порядку зарахування судом попереднього ув’язнення в строк покарання”, більше відомого як “закон Савченко”.

15 листопада 2016 року Верховна Рада відмовилася внести зміни в закон про зарахування 1 дня попереднього ув’язнення як 2 днів в термін основного покарання (“закон Савченко”), відповідно з якими норми закону не поширюватимуться на засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини. 

За “законом Савченко” достроково вийшли  на волю суддя-“колядник” Ігор Зварич та екс-нардеп від “Батьківщини” Віктор Лозинський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter