Рада прийняла закон про амністію бійців АТО

Дата: 07 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про амністію в 2016 році, який поширюється в тому числі на учасників АТО, які не вчиняли особливо небезпечних злочинів.

Як передає Інтерфакс-Україна, на засіданні в четвер за законопроект (№4255) проголосували 247 народних депутатів .

Закон передбачає оголошення амністії для тих категорії засуджених, які є найбільш незахищеними, в тому числі неповнолітніх і жінок, а також чоловіків, які мають дітей у віці до 16 років або дітей-інвалідів, на інвалідів 1, 2 і 3 груп, хворих на туберкульоз , що мають онкозахворювання, осіб, які досягли пенсійного віку і учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, що безпосередньо брали участь в АТО.

Основними критеріями для застосування амністії, згідно з документом, є незначна суспільна небезпека злочинів, вчинених людиною, яка відбуває покарання, а також об’єктивні чинники – важка хвороба, похилий вік.

Закон визначає категорію засуджених, до яких амністія не застосовується. Так, амністія не може бути застосована до осіб, “які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також до осіб, які вчинили злочин, використовуючи службове становище (корупційні злочини)”.

Як передає Українська правда, голова Верховної Ради Андрій Парубій сказав перед прийняттям: “Проект закону про амністію в 2016 році – це про амністію наших військовослужбовців, які пішли на фронт, інколи не маючи документів, наших “майданівців”, в яких документи згоріли в “профспілках”, і вони не мали на фронті достатньо документів, щоб зареєструватися”.

“Щоб не допустити їх переслідування, нам треба цей закон прийняти. Нам треба не займатися демагогією й популізмом, а підтримати наших хлопців, щодо яких правоохоронні органи сьогодні ведуть слідство”, – додав спікер.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter