Рада Європи віднесла “Новую газету” до ЗМІ, які зазнають найвищої загрози

Дата: 20 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Рада Європи 19 квітня внесла російську “Новую газету” до списку ЗМІ, що зазнають найбільшої загрози, у зв’язку із погрозами на адресу її журналістів з боку офіційних осіб і представників духовенства Чечні.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Росія” з посиланням на повідомлення прес-служби РЄ.

За даними прес-служби, відповідне оповіщення про загрозу найвищого рівня розміщене на сайті Платформи захисту та безпеки журналістів на підставі “інформації, отриманої від партнерських організацій, у тому числі Комітету захисту журналістів”.

19 квітня “Новая газета” повідомила, що до редакції надійшов конверт із Грозного без докладної зворотної адреси на ім’я керівництва газети. Всередині був білий порошок. У зв’язку з цим до будівлі видання прибули оперативні служби МНС і поліція.

Як відомо, 13 квітня “Нова газета” опублікувала заяву у зв’язку з відкритими погрозами, які пролунали після виходу двох матеріалів про переслідування, катування й убивства жителів Чечні, підозрюваних у гомосексуальних зв’язках.

Тоді в центральній мечеті Грозного пройшли екстрені збори представників 24 чеченських вірдів, ісламських богословів і лідерів громадської думки республіки. За результатами цих зборів було прийнято резолюцію, другий пункт якої редакція сприймає як заклик до розправи над журналістами.

Раніше, у публікаціях від 1 і 4 квітня “Новая газета” повідомляла про те, що останні кілька тижнів у Чечні проводять скоординовану кампанію, під час якої були викрадені сотні чоловіків, які вважалися гомосексуалами. Повідомляється, що чоловіків піддали тортурам та іншим видам жорстокого поводження, змушуючи їх розкрити інформацію про інших відомих їм представників ЛГБТІ-спільноти. “Новая газета” стверджувала, що перевірила інформацію про щонайменше трьох чоловіків, які були вбиті викрадачами. Однак її джерела стверджують, що таких убивств було більше.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від глави Слідчого комітету Олександра Бастрикіна, в.о. глави Слідчого управління Слідчого комітету по Чечні Сергія Соколова та Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової негайно розслідувати повідомлення про викрадення, тортури і вбивства гомосексуалів у Чечні.

Платформа захисту та безпеки журналістів – це запущений в 2014 році проект РЄ і найбільших міжнародних НУО, які опікуються питаннями свободи і безпеки ЗМІ. На цій онлайн-платформі Рада Європи розміщує отриману від партнерів і перевірену інформацію про погрози ЗМІ, а також відповіді влади (за наявності) та інформацію про те, чи була вирішена проблема.

Щодо Росії було випущено 30 сповіщень. На жодне з них російська влада не відповіла. За кількістю повідомлень РФ посідає друге місце, перше утримує Туреччина (84).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter