Рада запровадила заборону пов’язаних з РФ релігійних організацій

Дата: 20 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо діяльності в Україні релігійних організацій, заборонивши ті, які пов’язані з Росією. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Фото: Верховна Рада України

Документ, ініціатором якого став прем’єр Денис Шмигаль, розробили на виконання рішення РНБО від 1 грудня минулого року. 

Проєкт вносить зміни до законів “Про свободу совісті та релігійні організації” та “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”. 

Згідно з ідеєю, відповідальний орган проводитиме експертизу релігійних організацій на наявність зв’язків з Росією. Якщо такі знайдуть, то винесуть припис, невиконання якого в строк обернеться судом та ліквідацією. Водночас ідеться про окремі юридичні організації, а не УПЦ МП загалом. Станом на 2021 рік ця церква мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні. 

Рішення Верховної Ради ще під час першого читання розкритикували в УПЦ МП, назвавши документ порушенням Європейської конвенції з прав людини й Конституції України. Водночас у пояснювальній записці до документа міністр юстиції Денис Малюська переконує, що проєкт “відповідає Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини”. 

Закон набуде чинності через 30 днів із дня його опублікування. Нардеп Ярослав Железняк зазначає, що це не стосується лише одного пункту документа, який зобов’язує громади УПЦ МП за дев’ять місяців розірвати зв’язки з РПЦ. 

Нардепи називають голосування історичним та радять не пов’язувати його з питаннями релігії, натомість вважати питанням національної безпеки. 

Нагадаємо, що в Україні церква офіційно відділена від держави, а Конституція гарантує право на свободу віросповідання. Попри це кілька років тому правозахисники констатували, що релігійні конфесії почали агресивно впливати на Верховну Раду. 

Окрім цього, на рівні міністерств дозволяють укладати угоди з радою церков, члени якої не приховують зневагу до деяких прав людини.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter