Рада з питань свободи слова не побачила прямого тиску на “Суспільне” з боку Офісу президента

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України не побачила прямого тиску на журналістів у конфліктній ситуації між “Суспільним” та Офісом президента: йдеться про відмову представників парламентської фракції “Слуга народу” взяти участь в ефірі телепрограми “Зворотний відлік”.

Про це повідомив секретар Ради Вадим Міський у коментарі “Детектор медіа”.

Джерело: скриншот з відео програми “Зворотний відлік”

За висновками Ради, в цьому конкретному випадку відмова від участі в ефірі ток-шоу, до того ж озвучена неофіційними особами, не може розглядатися як прямий тиск представників влади на діяльність журналістів.

Водночас члени Ради за наслідками розгляду рекомендували створити Регламент, який описуватиме принципи взаємодії журналістів з тими, чия діяльність становить суспільний інтерес, а також провести зустріч президента з керівництвом Суспільного мовлення для обговорення стану реформи.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України — це консультативно-дорадчий орган, до складу якого наразі входять 15 членів, обраних на установчих зборах: Вадим Міський, Олександр Бурмагін, Наталія Влащенко, Ірина Городецька, Наталія Гуменюк, Діана Дуцик, Павло Єлізаров, Максим Кречетов, Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Людмила Писанко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тарас Шевченко, Сергій Штурхецький.

Нагадаємо, що 20 жовтня журналістка телеканалу “UA: Перший” та ведуча ток-шоу “Зворотний відлік” Мирослава Барчук заявила про тиск із боку Офісу президента на редакцію програми. За її словами, після виходу чергового ефіру шоу підлеглі керівника Офісу президента Андрія Єрмака почали звинувачувати журналістів у недотриманні стандартів, а саме — відсутності балансу думок у студії.

Проте Барчук переконує, що під час обговорення теми енергетичної безпеки в ефірі вимагали присутності або двох депутатів від “Слуги народу”, які, за словами журналістки, не були експертами щодо питання, або жодного. Тоді команда програми не погодилася та запросила іншу спікерку.

Під час підготовки іншого ефіру двоє депутатів від “Слуги народу” зголосилися прийти лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Той критикує пропрезидентську партію та самого президента.

Радник голови ОП Михайло Подоляк відкинув звинувачення Барчук та повідомив, що вважає вимоги щодо гостей “консультуванням”.

Водночас Президент Володимир Зеленський назвав заяву журналістки “хайпом” та запевнив, що жодних таких списків ОП не узгоджує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter