Журналістка Суспільного заявила про тиск Офісу президента на команду ток-шоу (оновлено)

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Журналістка телеканалу “UA: Перший” та ведуча ток-шоу “Зворотний відлік” Мирослава Барчук заявила про тиск із боку Офісу президента на редакцію програми.

Про це вона написала у фейсбуці. 

Фото: НСТУ

Після виходу чергового ефіру шоу, за словами Барчук, підлеглі керівника Офісу президента Андрія Єрмака почали звинувачувати журналістів у недотриманні стандартів, а саме відсутності балансу думок у студії. 

“Офіс президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції “Слуга народу”. Кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою Михайла Подоляка в ОП. Це не новина. Хоча в мене все більше питань щодо суб’єктності народних депутатів, їхньої особистої позиції та гідності та й, урешті, принципу парламентаризму”, – написала Барчук.

Минулого тижня під час обговорення теми енергетичної безпеки, переконує ведуча, в ефірі вимагали присутності або двох депутатів від “Слуги народу”, які, за словами Барчук, не були експертами щодо питання, або жодного. Тоді команда програми не погодилася та запросила іншу спікерку. 

Під час підготовки іншого ефіру двоє депутатів від “Слуги народу” зголосилися прийти лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному Гео Леросу. Той критикує пропрезидентську партію та самого президента, зокрема оприлюднював відео, на якому нібито брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис проводить перемовини про працевлаштування на певні посади в органах влади. Згодом  правоохоронні органи відкрили п’ять кримінальних проваджень щодо плівок.

Скріншот відео

“Звичайно, ми сприйняли це як тиск. Ми відмовилися виконувати ультиматум, представники монобільшості не прийшли”, – зазначила Барчук. 

Ведуча шоу “Зворотний відлік” підкреслила, що давно перебуває в професії, і провела паралелі з обмеженням свободи слова в Україні у 2010-х роках:

“Спочатку Ганна Герман (тодішня заступниця голови адміністрації президента Януковича. – Ред.) визначала гостей на каналах, потім ведучих цих каналів, потім просто забирали ліцензії в опозиційних телеканалів, а потім сталася катастрофа”. 

Барчук закликала інших журналістів не піддаватися тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу. До цього ж вона закликала й народних депутатів від “Слуги народу”:

“Закликаю народних депутатів від “Слуги народу” не брати участі в цьому шантажі (підозрюю, він стосується і вас теж), приходити на ефіри, представляти свою позицію і цим захищати парламентську демократію в країні, бо авторитаризм є загрозою для всіх, включно з вами”.

Згодом радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі “BBC News Україна” натякнув на незбалансованість думок в ефірі телеканалу “UA: Перший”, відкинув звинувачення Барчук та повідомив, що вважає вимоги щодо гостей консультуванням. Подоляк додав, що для Офісу президента важливо, щоб на ефірах владу представляли змістовно і фахово.

“Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініціатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої єдиної інформаційної позиції”.

Нагадаємо, що щонайменше 30 медіа видалили або відредагували повідомлення про ДТП за участю очільника партійного осередку “Слуги народу” в Полтавській області Олександра Трухіна, коли до них звернулися з такою пропозицією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter