Рада ухвалила закон про захист бранців Кремля

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”. Підтримали документ 288 депутатів. 

Про це повідомили в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Проєкт закону ще у вересні минулого року як невідкладний вніс на розгляд Ради президент Володимир Зеленський, а передували цьому численні акції протесту родичів бранців Кремля під Офісом очільника країни.

Ухвалений закон серед іншого передбачає створення спеціальної комісії, члени якої мають право подавати запити для отримання, перевірки або уточнення інформації, потрібної для встановлення факту позбавлення свободи внаслідок агресії проти України.

Отже, позбавленими свободи можуть вважати: 

  • військових, які потрапили в полон і Громадяни України, які були позбавлені свободи державою-агресором, її органами у зв’язку із захистом ними державного суверенітету України, її незалежності, територіальної цілісності.;
  • цивільних заручників і Громадяни України, які були позбавлені свободи для шантажу України, іншої держави, міжнародних організацій, юридичних або фізичних осіб.;
  • ув’язнених з політичних причин і Громадяни України, які були позбавлені волі державою-агресором, її органами у зв’язку з веденням цими громадянами діяльності, спрямованої на вираження проукраїнських поглядів, цінностей, позицій, а також за їхню професійну, громадську, політичну чи правозахисну діяльність.

Окрім цього, закон передбачає порядок виплати грошової допомоги бранцям та їхнім родичам в декількох форматах:

  • щорічна грошова державна допомога для тих, хто перебуває в місцях несвободи;
  • одноразова грошова державна допомога особам після їхнього звільнення;
  • державна грошова допомога в разі загибелі (смерті) особи, стосовно якої встановлено факт позбавлення особистої свободи. 

Розмір виплат у законі не вказали, однак планується, що це має визначити уряд. 

Гарантує увалений закон й право бранців на медичну та реабілітаційну, зокрема психологічну, допомогу. Документ не містить якоїсь конкретної інформації про ці заходи, крім згадки про те, що військовополонені повинні пройти ці заходи, а політв’язні та заручники – можуть. 

Адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова раніше докладно розповідала, що змінить закон для бранців Кремля та їх родичів.

У Представництві президента України в Автономній Республіці Крим ухвалення закону назвали важливою перемогою.

“Відтепер особи, позбавлені особистої свободи через збройну агресію проти України, будуть захищені!” – підсумували там. 

Нагадаємо, що минулого року президент Зеленський передав до ООН список з іменами майже 450 бранців, яких Росія утримує на своїй території, в окупованому Криму та на Донбасі.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter