Рада пропонує ввести відповідальність за плагіат і використання ШІ при написанні наукових робіт

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У четвер, 6 червня, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №10392 про академічну доброчесність. Він передбачає відповідальність за плагіат у науковій діяльності й написання наукових робіт за допомогою штучного інтелекту.

Про зміни, які пропонується внести до вже чинного законодавства, пише “Детектор медіа”.

Фото: UMN

Так, законопроєкт стосується наукової, викладацької та освітньої діяльності, включаючи створення, рецензування та редагування академічних творів. Він регулює процедури присудження наукових ступенів, присвоєння вчених і педагогічних звань, а також організацію вступних випробувань, олімпіад і конкурсів.

Здобувачі освіти повинні самостійно виконувати свої завдання та обґрунтовувати застосування допоміжних засобів. Використання текстів, згенерованих штучним інтелектом, має бути чітко позначене.

Кожен заклад освіти та наукова установа повинні мати внутрішні акти для забезпечення академічної доброчесності та перевіряти твори на наявність порушень перед публікацією.

До порушень належать:

  • відчуження авторства;
  • академічний плагіат;
  • приписування авторства;
  • самоплагіат;
  • фабрикація;
  • фальсифікація;
  • недоброчесне оцінювання результатів навчання;
  • несамостійне виконання завдання;
  • недозволена допомога;
  • академічний саботаж;
  • схиляння до порушення академічної доброчесності;
  • інституційні порушення.

За порушення наукових і педагогічних працівників можуть вилучити зі складу наукових та колегіальних органів, позбавити права брати участь у грантах і наукових проєктах, позбавити наукових ступенів і звань, а також звільнити з посади.

Для здобувачів освіти передбачені санкції: попередження, повторне виконання завдання, позбавлення права участі в конкурсах, отримання стипендій, грантів або відрахування.

Вступникам і учасникам конкурсів загрожує припинення участі та анулювання результатів.

До академічної відповідальності можуть бути притягнуті особи, які досягли 14-річного віку.

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти розглядатиме скарги на рішення щодо позбавлення наукових ступенів, звань та кваліфікацій. Упродовж трьох років з моменту набрання чинності закону можна добровільно відмовитися від присуджених ступенів чи звань.

Нагадаємо, що у травні Кабінет Міністрів підготував збірку рекомендацій щодо безпечної та ефективної інтеграції штучного інтелекту в шкільну освіту. Видання складається із шести основних розділів та додатків, де можна знайти, наприклад, перелік сайтів, щоб підвищити обізнаність у темі, а також практичні приклади застосування ШІ в освіті. 

“Штучний інтелект може дещо спростити та покращити роботу вчителів. Наприклад, створювати дидактичні матеріали та допомагати формувати індивідуальні освітні траєкторії для кожного учня. Цим документом ми пояснюємо, як перетворити штучний інтелект на власного помічника”, – коментує випуск посібника міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Фінальний варіант рекомендацій надішлють закладам загальної середньої освіти на початку навчального 2024/2025 року. Переглянути видання можна за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter