Рада попередньо підтримала зміни у системі працевлаштування людей з інвалідністю

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт, що має змінити чинну систему працевлаштування людей з інвалідністю. 

Про це йдеться на картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: UNDP

Документ знаходиться на розгляді з кінця минулого року.

Його ініціаторкою стала нардепка Галина Третьяковавідома своїми висловлюваннями про дітей “низької якості” з малозабезпечених сімей та ідеями звільнити держоргани від обов’язку виконувати рішення судів щодо соцвиплат. Невиконання таких рішень – одна з проблем, на які вказує Україні ЄСПЛ.

Підготовлений Третьяковою документ передбачає скасування дійсної практики з квотами та штрафами, натомість пропонує три варіанти для роботодавців:

  • платити безумовний цільовий внесок, на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;
  • самим брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;
  • купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю;

Також хочуть, аби будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у штат, міг розраховувати на підтримку та пільги. Нині на це можуть розраховувати підприємства, засновниками яких є громадські організації. 

Планують й сформувати спеціальний фонд, кошти з якого йтимуть виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Серед ідей також, аби соціальний супровід можна було закуповувати як послугу у громадських організацій, компаній-надавачів та приватних агентств зайнятості.  

Стандарти та вимоги до “супроводжувачів”, як казали в уряді, вже підготували.

Під час розробки законопроєкту вивчали позитивний закордонний досвід, зокрема Польщі, втім, до першого читання Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу радив доопрацювати документ, хоч за метою він і не суперечить Угоді про асоціацію та праву ЄС. 

Нагадаємо, що з кінця лютого 2022 року Україна втратила 30% робочої сили. 

ZMINA раніше розповідала, з якими саме викликами стикаються люди з різними групами інвалідності під час працевлаштування та як країна має подолати ці бар’єри.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter