З кінця лютого 2022 року Україна втратила 30% робочої сили – Конфедерація роботодавців України

Дата: 14 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Втрати трудового потенціалу в Україні становлять приблизно 30%, оскільки з початку повномасштабного вторгнення наша країна втратила доступ до 5,5 мільйона працездатних громадян.

Про це повідомляє Конфедерація роботодавців України.

Джерело: УНН

До війни чисельність робочої сили України становила 17,4 млн людей, з них 8,3 млн жінок і 9,1 млн чоловіків працездатного віку. З початком війни ситуація змінилась кардинально“, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, з початком війни 1 млн громадян мобілізували на захист України. Станом на початок 2023 року за межами країни перебували 4,6 млн українців, з яких 3,2 млн – жінки працездатного віку. На тимчасово окупованих з початку 2022 року територіях жили 3 млн осіб, з них орієнтовно 1,3 млн працездатного віку.

Тобто з початку повномасштабного вторгнення Україна втратила доступ до 5,5 млн людей працездатного віку. Це трохи більше як 30% всієї робочої сили“, – зазначають в об‘єднанні.

Як вважають спеціалісти, все може змінитись. Це залежить від того, коли закінчиться війна, і як розвиватиметься країна. Якщо буде економічний бум, то багато мігрантів повернуться до України. За іншого розвитку економіки може виникнути протилежна ситуація.

Крім того, з’являються і нові виклики для трудового потенціалу України. Одна з них – зростання кількості осіб з інвалідністю. За даними Конфедерації роботодавців України, таких людей в Україні станом на початок 2023 року – 2,8 млн, 76% з них – працездатного віку.

В Конфедерації вважають, що осіб з інвалідністю важливо залучати на ринок праці.

З усіх 2,8 млн людей цієї групи місце проживання змінили всього 190 тисяч, тобто лише 6,8%. З 2,13 млн осіб з інвалідністю працездатного віку працюють, за різними даними, від 22% до 40%”, – йдеться у повідомленні.

Нинішнє законодавство, ставлення бізнесу до працевлаштування людей з інвалідністю, їх професійна орієнтація і кваліфікаційний рівень наразі впливають на те, що 1,28 млн незайнятих осіб з інвалідністю так і залишились потенційно наявним трудовим ресурсом, тобто людьми, єдиним джерелом доходів яких є соціальна підтримка держави, розміри якої нікого не задовольняють.

Ми повинні змінити погляд на проблему працевлаштування осіб з інвалідністю. Законодавці зробили все так, що бізнес розглядає їх як тягар. А ці люди мають стати активною частиною ринку праці. Наразі на ринку праці є багато спеціальностей, де навіть люди без кінцівок можуть знайти гідну і цікаву роботу. За нашими оцінками, це дозволить зробити активними учасниками ринку 0,8–1,0 млн осіб з інвалідністю“, – переконані в об‘єднанні. 

Раніше ZMINA повідомляла, з якими саме викликами стикаються люди з різними групами інвалідності під час працевлаштування та як країна має подолати ці бар’єри.

Нагадаємо, що в березні 2023 року 3,9 мільйона українців в Євросоюзі користувалися тимчасовим захистом. Найбільше біженців з України наразі перебуває у Німеччині, Польщі та Чехії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter