Рада попередньо дозволила лікарям створювати організації самоврядування: чому це важливо?

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №10372, що відкриває можливість створювати лікарям організації самоврядування. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Лікарі проводять операцію у Львові. Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Законопроєкт передбачає формування п’яти організацій професійного самоврядування — палат, а саме: палата лікарів сімейної медицини, палата лікарів-спеціалістів, палата стоматологів, палата сестер медичних/братів медичних, палата фармацевтів. 

Впровадження моделі самоврядування посадовці називають важливою складовою ефективної та стійкої системи охорони здоров’я. 

“Законопроєкт дасть нарешті можливість медичним працівникам реально впливати на питання, повʼязані з їхньою професійною діяльністю. Їх мають вирішувати не чиновники. Це шанс остаточно порвати з цією радянською традицією і наблизити права і свободи українських медиків до європейських”, – каже міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко

Палати лікарів ухвалюватимуть рішення про допуск до професійної діяльності, видаючи відповідні свідоцтва. Окрім цього, вони займатимуться розробленням Кодексу етики, збором та узагальненням інформації для планування державного замовлення, а також погоджуватимуть галузеві стандарти перед їх затвердженням МОЗ.

Міністр Ляшко каже, що лікарське самоврядування матиме переваги й для пацієнтів, адже таким чином вони, між іншим, отримують спосіб захисту своїх прав. 

Модель медичного самоврядування в Україні розробляли з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема країн Європейського Союзу: Польщі, Бельгії, Німеччини, Чехії. 

Законопроєкт ще очікує друге читання. 

Нагадаємо, що у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням в Україні активніше почали впроваджувати телемедицину. Завдяки цьому, наприклад, пацієнти з прифронтових територій Донеччини можуть консультуватись у лікарів-спеціалістів дистанційно. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter