Рада готується призначити двох суддів КС

Дата: 05 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

6 листопада Верховна Рада розгляне питання призначення двох суддів Конституційного Суду. 

Про це повідомив у фейсбуку один з кандидатів на посаду Руслан Сидорович

Повний склад Конституційного Суду, а саме 18 суддів, призначають порівну президент, Верховна Рада та з’їзд суддів. Спочатку на відкриті вакансії проводять конкурс, після чого суддів призначають чи обирають з переліку переможців. За цією процедурою у 2018 році тодішній президент Петро Порошенко призначив суддів Сергія Головатого та Василя Лемака

Однак, як наголошує голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, цьогорічне голосування за кандидатів пройде без конкурсу, як того вимагає законодавство, та без перевірки, чи дійсно кандидати є “правниками з визнаним рівнем компетентності” і володіють “високими моральними якостями”.

“Причиною ганебних рішень КСУ є в тому числі те, що суддів до нього замість відкритого і об’єктивного конкурсу завжди вибирали за партійними квотами”, – пояснює Жернаков. 

Голова правління Фундації DEJURE додав, що серед кандидатів на посади суддів КС є достойні, однак за наявної системи в них небагато шансів на перемогу. 

Кандидатами на посаду судді КС є шестеро: Ольга Боднар-ПетровськаНаталя ДенисенкоВіктор КичунЮрій Павленко, Руслан Сидорович та Микола Сірий

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. До цього правоохоронці з відомства виявили ознаки декларування неправдивої інформації у двох суддів Конституційного Суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого, який не підтримав рішення колег щодо зняття відповідальності за неправдиве декларування. 

Рішення спричинило бурхливу реакцію як в Україні, так і за кордоном, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу. 29 жовтня президент Володимир Зеленський запропонував парламенту припинити повноваження всього складу Конституційного Суду й скасувати його рішення. На думку голови КС, законопроєкт президента щодо суду має ознаки конституційного перевороту. Критикують ініціативу глави держави й у Європарламенті та Венеційській комісії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter