Пулітцерівська премія: вимоги для конкурсних фото змінилися через технологічні інновації

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Пулітцерівська премія внесла зміни до визначення категорій Breaking News Photography (“Новини з місця подій”) та Feature Photography (“Художня фотографія”), а також щодо участі та вимог до відповідності цим категоріям.

Про це 30 травня повідомила рада премії.

Джерело: pulitzer.org

За словами адміністраторки премії Марджорі Міллер, технологічні інновації полегшили роботу з фотографіями, тож рада хоче переконатися, що відзначає оригінальні роботи, які не зазнали істотних змін.

Серед заявлених змін, зокрема, такі:

  • робота в категорії Breaking News Photography — одне або серія фото з події, яка відбувається без попереднього повідомлення та вимагає спонтанного висвітлення в моменті (нагорода — 15 тисяч доларів);
  • робота в категорії Feature Photography  — одне або серія фото загальних новин, які зробили протягом тривалого часу та які докладно висвітлюють тему (нагорода 15 тисяч доларів).

В інструкції щодо приймання робіт наголошується:

  • світлини не можна істотно змінювати, проте допустимі стандартне кадрування та редагування;
  • фото з багаторазовою експозицією не допускаються до конкурсу;
  • подавати фотографію для Breaking News Photography та Feature Photography треба разом з оригінальними та невідредагованими версіями зображень, журі порівнюватиме їх та визначатиме, чи не спотворений зміст кадруванням і редагуванням;
  • скриншоти замість оригінальних зображень не приймаються, як і скриншоти метаданих.

Водночас, як і раніше, світлина, яку подали на конкурс, має бути оприлюднена онлайн чи вийти друком, потрібно надати підтвердження публікації. Судді порівнюватимуть подану фотографію з оригіналом, щоб визначити, чи її редагування не перейшло допустимі межі.

Приймання робіт на конкурс стартує в грудні 2023 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що цьогорічну Пулітцерівську премію року у двох номінаціях (“За служіння суспільству” та Breaking News Photography) отримало інформаційне агентство Associated Press за фото українських журналістів Євгена Малолєтки, Мстислава Чернова та Василіси Степаненко, а також французької кореспондентки Лорі Хіннат. Вони розповіли про події в обложеному російськими військами Маріуполі взимку-навесні 2022 року. 

Також премію в номінації “Міжнародні репортажі” отримало видання The New York Times за репортажі про війну в Україні. Частина з них зроблена за участю українських журналістів Стаса Козлюка, Наталії Єрмак та Марії Вареникової.

Минулого року найпрестижнішою нагородою в журналістиці відзначили роботи про напад прихильників Трампа на Капітолій, виведення американських військ з Афганістану та боротьбу з COVID-19 в Індії.

Тоді ж колективну Пулітцерівську премію в спеціальній номінації – Special Awards and Citations – отримали всі українські журналісти “за відвагу, витривалість та відданість правді” під час російської агресії.

Нагадаємо, що Пулітцерівська премія присуджується Колумбійським університетом. Вона вважається однією з найпрестижніших світових нагород у галузі журналістики. Першим лауреатом 1917 року став американський журналіст Герберт Своуп. Нагороду він отримав за серію публікацій під заголовком “Зсередини Німецької імперії” в газеті The New York World.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter