Пристайко запевнив, що обмін полоненими “не прив’язаний” до нормандської зустрічі

Дата: 01 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Майбутній обмін полоненими між Росією та Україною не пов’язаний з нормандським самітом.

Про це в інтерв’ю ТСН повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко

За його словами, наразі відбувається процес підбору підхожих кандидатів на обмін та вивчення їхніх справ.

“Обмін – це фраза, яка використовується скоріше в медіа, ми використовуємо іншу фразу – “одночасне звільнення”. Це більше схоже на те, над чим дійсно працюють обидві сторони. Мені б хотілося, щоб він відбувся максимально швидко. Ми взагалі не прив’язуємося до нормандського саміту. Якщо саміт лідерів і посприяє обміну, ми не маємо нічого проти. Для нас будь-яка затримка зі звільненням людей, це, м’яко кажучи, трагедія. Ми не прив’язуємося до цього жодним чином”, – сказав Пристайко. 

Нагадаємо, що дата наступної зустрічі в нормандському форматі і Тип зустрічей у чотиристоронньому форматі: Україна – Німеччина – Франція – Росія, щодо вирішення збройного конфлікту на сході України. досі не відома. Задля зустрічі Україна та Росія мають виконати певні домовленості, зокрема погодити так звану “формулу Штайнмаєра” та розвести війська на деяких ділянках на Донбасі. 

“Формулу Штайнмаєра” Україна погодила на останніх переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську. Інформацію про її підписання в українському суспільстві сприйняли неоднозначно, проте міжнародні партнери привітали цей крок. 

Розведення військ у населеному пункті Золоте-4, про яке також домовились у Мінську, почалося 29 жовтня, після декількох тижнів відтермінування. Причиною цього стало недотримання режиму тиші з боку бойовиків. Щодо розведення в Петрівському, то нещодавно стало відомо, що його планують розпочати на початку листопада. 

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій Бессарабов і Володимира Дудку та Олексія Бессарабова в Криму засудили до 14 років колонії суворого режиму. Російські силовики звинуватили їх у підготуванні диверсій у Криму та в зберіганні вибухівки. На додаток до тюремного строку обом фігурантам справи “українських диверсантів” також дали великі штрафи., Олександр Шумков і Про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити до ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”., Валентин Вигівський і Валентина Вигівського російські силовики затримали у вересні 2014 року в Сімферополі. Хлопця звинуватили в шпигунстві та згодом засудили до 11 років колонії суворого режиму. До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. Валентин розповідав, що під час затримання силовики роздягали його і били, надівши йому на голову мішок., кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір” і “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія. Мета організації – це відновлення ісламського стилю життя, ісламської держави (халіфату) та втілення в ній ісламської системи. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. та десятки інших людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter