Примусова паспортизація в окупації: правозахисниця радить українцям уникати російських силовиків

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Терор проти мешканців тимчасово окупованих територій України (ТОТ) надалі посилюватиметься. Правозахисники прогнозують, що він буде в жорсткішій формі, ніж це було на територіях тимчасово контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини.

Про це 20 квітня заявила адвокатка, директорка громадської організації “Східна правозахисна група” Віра Ястребова в медіацентрі “Україна” в Одесі.

Віра Ястребова

Правозахисниця повідомила, що окупантам на ТОТ не подобається, що громадяни України зберігають українські паспорти. Вони таким чином вбачають у таких людях протестний потенціал, щоб руйнувати їхні окупаційні наміри.

За її словами, окупанти активно готуються до місцевих виборів 2023 року, тому вимагають від українців брати російські паспорти. 

“В основному примусу піддаються працівники підприємств та установ на ТОТ. Їхні адміністрації контролюють, чи всі працівники вже відмовились від українського громадянства, чи замовили вони оформлення паспорта Російської Федерації. Водночас вони контролюють обов’язкове подання заяви на вступ до партії “Єдина Росія”, — розповіла правозахисниця.

Наступним етапом примусу вона назвала формування системи “правосуддя” на ТОТ. 

У правозахисній організації зафіксували 12 адміністративних арештів на ТОТ Луганської та Донецької областей проти громадян, які не відмовилися від українського громадянства та уникають отримання російських паспортів.

Східна правозахисна група радить мешканцям ТОТ не контактувати з так званими правоохоронцями, зокрема з Росгвардією. 

“Тих, хто не буде піддаватися перевихованню, перемістять у РФ та замінять їх росіянами. Це робиться для того, щоб створити для себе середовище, яке роками мириться з диктаторською політикою Путіна”, – зазначила правозахисниця.

Українців, на думку Віри Ястребової, окупанти будуть запроторювати у віддалені куточки Росії, як це країна-агресор робила 2014 року за програмою “Співвітчизники”.

“Тоді наші люди стикнулися з черговим обманом. Їх використали як приклад, що нібито наші люди добровільно виїжджають у РФ. Але ми знаємо такі випадки, коли люди їхали у віддалені куточки та працювали там за безцінь. І  потім не могли повернутися в Україну, тому що Росія виділяла кошти тільки в один кінець”, – розповіла правозахисниця.

Проте багатьом людям просто не залишають виходу, адже ціни на ліки та продукти першої необхідності на тимчасово окупованих територіях завищені щонайменше у п’ять разів, додала Ястребова.

Правозахисниця звернула увагу, що в межах “реформування” так званих освітніх закладів на ТОТ Росія на Луганщині сформувала новий “університет прокуратури Російської Федерації”.

“Наказ про створення цього філіалу підписав сам генпрокурор РФ. Це свідчить про те, що РФ усвідомлює, що її прихильники, люди, на кого вони можуть опиратися, це лише силові структури. І для того, щоб забезпечити кадровий потенціал цих структур, вони вдаються до створення на ТОТ нових навчальних закладів, але вже окремого спрямування, де готуватимуть силовиків для продовження терору”, — переконана правозахисниця.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter