Прибічнику Навального дали 2,5 роки тюрми за публікацію відео Rammstein у вконтакті

Дата: 30 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії суд засудив до двох з половиною років колонії колишнього керівника місцевого штабу Навального Андрія Боровикова за публікацію в соцмережі кліпу Rammstein. Судді розцінили це як розповсюдження порнографії.

Про це повідомляє BBC.

Андрій Боровиков. Фото: thebarentsobserver.com

32-річний координатор штабу Навального в Архангельську Андрій Боровиков став фігурантом кримінальної справи про розповсюдження порнографії минулого року. Причиною цього став відеокліп німецького гурту Rammstein на пісню “Pussy” на сторінці росіянина у вконтакті. 

Про публікацію правоохоронцям повідомив один з волонтерів штабу Навального, де працював Боровиков. Чоловік на прізвище Дуринін вирішив написати заяву після того, як додався до активіста в друзі та побачив відео, яке той опублікував шість років тому. Згодом він прийшов до штабу, де разом з Боровиковим подивився ролик. Після цього останній видалив кліп зі своєї сторінки. 

Уже наприкінці вересня минулого року у квартирі Боровикова провели обшук.

“Приблизно о пів на восьму ранку до мене у квартиру почали стукати, кричати: “Поліція, відкрийте!” Я подумав, що, якби вони хотіли виламати двері, вже б зробили це. Тому я тягнув час і зображав, що мене немає вдома, а сам викликав адвоката. Минуло все дуже швидко: зранку я ще був підозрюваним, а до вечора став обвинуваченим. Хоча, як я потім дізнався з матеріалів кримінальної справи, її порушили ще в листопаді 2019-го”,розповідав журналістам чоловік. 

У 2019 році Боровикова засудили до 400 годин обов’язкових робіт за “неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення масових заходів” через проведення мирних акцій протесту проти будівництва сміттєвого полігону

Росіянин пригадував, що у 2014 році, коли публікував на сторінці відео, ще не займався активізмом:

“Мені гурт Rammstein дуже подобається, я його слухаю ще з дитинства. Ніяк не міг подумати, що в мене будуть через нього такі проблеми”.

Російські експерти, яких слідчі попросили перевірити відеокліп, дійшли висновку, що ролик не має художньої цінності, однак має порнографічний характер. Щодо Дуриніна, то, згідно з матеріалами справи, він стверджує, що отримав моральну травму від перегляду кліпу. За словами Боровикова, Дуриніна могла завербувати ФСБ, адже раніше правоохоронці нібито впіймали його за схвальний коментар про терориста в мережі. 

Переслідування за ролик у вконтакті Боровиков пов’язує з активізмом. У 2019 році його засудили до 400 годин обов’язкових робіт за “неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення масових заходів” через проведення мирних акцій протесту проти будівництва сміттєвого полігону. Справу про розповсюдження порнографії відкрили невдовзі після цього. 

До ухвалення вироку з вимогою зняти обвинувачення з активіста вже виступали в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

“Справа проти Андрія Боровикова украй абсурдна. Цілком очевидно, що його карають виключно за активну діяльність, а не за музичні смаки. Переслідування Боровикова – це знущання з правосуддя, і ми закликаємо зняти з нього всі звинувачення. Російська влада має зосередитися на тому, щоб завенути назад дедалі більшу кризу у сфері прав людини, яку вони самі ж і створили, а не винаходити нові сміховинні способи переслідування і придушення критиків”,зазначала директорка московського офісу організації Наталя Звягіна

На суді Боровиков не визнав провини, а в останньому слові вказав на ймовірну ангажованість свідків і засумнівався у кваліфікації експертів. Чоловік вважає своє переслідування політично мотивованим.

Нагадаємо, що минулого року російський суд відправив до колонії на 13 років голову відділення “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Спочатку чоловіка засудили до трьох років позбавлення волі, а згодом збільшили термін ще на десять. За версією російських слідчих, Дмитрієв фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію. 

Колеги росіянина пов’язують справи проти нього з його роботою. Наприкінці 90-х чоловік особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього історику почали надходити погрози. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter