У Росії на три з половиною роки відправили до в’язниці голову регіонального “Меморіалу” Юрія Дмитрієва

Дата: 22 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Петрозаводський міський суд у Росії засудив до трьох з половиною років колонії суворого режиму керівника карельського відділення правозахисного товариства “Меморіал” Юрія Дмитрієва.

Про це повідомляє “Медіазона”.

64-річного Юрія Дмитрієва арештували ще в грудні 2016 року. За версією російських слідчих, чоловік фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію.

Йшлося про дев’ять фотографій: перші чотири знімки, за словами історика, він зробив на прохання дочки, ще чотири – коли в тої захворіло в паху, а останню – після того, як дівчинка відчула дискомфорт у паху, покатавшись на поні. Дмитрієв відкидав звинувачення і стверджував, що робив знімки для контролю стану здоров’я дитини. 

У 1998 році Дмитрієв особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Незадовго до арешту “Меморіал” зібрав і виклав у мережу базу працівників органів державної безпеки Радянського Союзу під час Великого терору. Дмитрієв та його колеги провели велику роботу зі встановлення імен, прізвищ, звань, місць служби та інших даних працівників радянської держбезпеки в 1930-х роках.

Незабаром після оприлюднення бази на адресу “Меморіалу” почали надходити недвозначні “рекомендації” згорнути проєкт та погрози. Після арешту Дмитрієва лауреати Нобелівської премії з літератури Герта Мюллер та Світлана Алексієвич, а також лауреат Гонкурівської премії Джонатан Літтелл підписали звернення на його підтримку. У 2017 році “Меморіал” визнав історика Дмитрієва політв’язнем.

У 2018 році чоловіка виправдали в справі, порушеній через знімки доньки, однак призначили два з половиною роки обмеження волі за статтею про зберігання зброї. Через кілька місяців виправдувальний вирок скасували, а згодом Дмитрієва звинуватили в діях сексуального характеру. За трьома статтями суд визнав його невинуватим, однак залишив звинувачення в насильницьких діях сексуального характеру.

Прокурор просив засудити історика до 15 років, а весь процес проходив у закритому режимі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter