Російському політв’язню Дмитрієву збільшили термін ув’язнення на майже 10 років

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний суд російської республіки Карелія змінив вирок голові місцевого відділення “Меморіалу” і політв’язню Юрію Дмитрієву та збільшив термін ув’язнення до 13 років. 

Про це повідомляє “Медіазона”.

На засіданні не було адвоката Дмитрієва, однак був присутній призначений захисник. Суд розглядав апеляцію історика на вирок, яким його відправили за ґрати на три з половиною роки, тож термін ув’язнення для чоловіка збільшили майже на 10 років. Напередодні колеги Дмитрієва, правозахисники, політики, письменники, журналісти, актори й кінорежисери написали листа голові Верховного суду Карелії, в якому попросили передати справу історика до будь-якого іншого суду в Росії, адже боялись упередженості. 

Нагадаємо, що 64-річного Юрія Дмитрієва арештували ще в грудні 2016 року. За версією російських слідчих, він фотографував оголеною свою прийомну доньку та виготовляв у такий спосіб дитячу порнографію.

У 2018 році Дмитрієва виправдали в справі, порушеній через знімки доньки, однак призначили два з половиною роки обмеження волі вже за статтею про зберігання зброї. Через кілька місяців виправдувальний вирок скасували, а згодом Дмитрієва звинуватили в діях сексуального характеру. 

Колеги Дмитрієва пов’язують справи проти нього з його роботою. Наприкінці 90-х чоловік особисто віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС у 30-х роках минулого століття вбили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього історику почали надходити погрози. 

У 2017 році “Меморіал” визнав історика Дмитрієва політв’язнем.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter