Проукраїнським ультрас в Криму заочно дали по 15 років

Дата: 09 Червня 2015
A+ A- Підписатися

П’ятьох проукраїнських активістів з Криму, фанатів футбольного клубу “Севастополь”, окупаційна влада засудила на 15 років позбавлення волі за тероризм. 

Як повідомляє “Громадське радіо“, молодих людей засудили за теракти заочно, оскільки всі вони вже встигли виїхати з Криму, деякі – більше року тому. Один з активістів, Ернест, розповідає, що хлопці не приховували своїх патріотичних поглядів, і ймовірно, саме за це отримали реальні терміни. 

Поїхав з Криму, я ж був футбольним фанатом. До нас найчастіше приходили додому, до матері. ФСБ питала, де я, хто я, воюю я, чим займаюся на Україні? А ось нещодавно вже, перед 9 травня, приходили додому, робили повний обшук. Наступного дня був суд, на якому мені дали заочно 15 років за організацію терактів“, – розповів Ернест в інтерв’ю “Чорноморській ТРК”. 

ФСБ в Криму діяла за класичною схемою: відстеження інформації в соцмережах, допити, обшуки, порушення кримінальної справи. Засуджені розповідають, що багато екс-соратників активно свідчили проти колишніх друзів. Повернутися на півострів хлопці не можуть: у Севастополі діє найрадикальніший форум, де городяни збирають фото та дані всіх, хто не поділяє проросійських інтересів. Спецслужби і прості городяни пильно стежать за ультрас, які служать в добровольчих батальйонах. 

Незабаром після анексії Криму Росія внесла поправки до Федерального закону, розширивши повноваження ФСБ при перевірці громадян, підозрюваних в тероризмі та екстремізмі, і збільшивши терміни позбавлення волі – тепер це від 15 років до довічного ув’язнення. 

Директор Фонду стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало підкреслює, що російська влада, займаючись переслідуваннями в Криму, порушує Європейську конвенцію та міжнародні норми. 

Будь-яка думка, що суперечить чинній владі, піддається переслідуванню. Багато людей були поміщені під варту, багато активістів платять величезні штрафи за нешкідливі діяння, за які навіть за законами РФ не передбачено покарання“, – говорить експерт. 

Ультрас, засуджені на батьківщині, рішення судів оскаржувати не збираються, оскільки вважають їх нелегітимними і не розраховують, що таке оскарження може бути успішним.

Нагадаємо, Кримська польова місія з прав людини повідомляла, що “прокуратура” Криму підозрює прихильників українських праворадикальних рухів у нападі на території Черкаської області на кримських правоохоронців, відряджених до Києва у дні розгону Майдану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter