Протягом 2020 року українська влада часто не розслідувала злочинів ненависті – Human Rights Watch

Дата: 21 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Протягом минулого року ультраправі угруповання й окремі особи скоювали злочини ненависті щодо етнічних меншин та ЛГБТ – влада часто не розслідувала таких злочинів. 

Такими є висновки щорічного звіту міжнародної організації Human Rights Watch. 

Фото: телеграм-канал “Традиції і порядку”

Зокрема, у документі наводять декілька прикладів злочинів ненависті, що сталися в Україні протягом минулого року. 

Так, 29 серпня в селищі Андріївка Харківської області близько 500 мешканців на віче вимагали від влади виселити місцевих ромів. Подія, яка, за словами правозахисників, мала заздалегідь дискримінаційний характер, переросла в погром: протестувальники намагалися потрапити на подвір’я однієї з родин, кидали у вікна яйця та каміння. На самому ж віче його учасники говорили про “свавілля циган” та заважали висловитися майже кожному, хто наголошував на протизаконності виселення, закликав не вдаватися до насильства й просив про діалог. 

Напад стався після закликів у соцмережах до насильства проти ромів. 

Також у серпні в Одесі учасники маршу за “традиційні цінності” атакували мітингувальників акції в межах Маршу рівності за права ЛГБТ: закидали їх яйцями, погрожували учасницям зґвалтуванням, розпорошили газ та поранили двох поліцейських. Поліція заарештувала 16 осіб за звинуваченням у хуліганстві, але звинувачень у скоєнні злочинів на ґрунті ненависті проти них висунуто не було. 

Після цього представники праворадикальної організації “Традиція і порядок”, дотичної до нападу, систематично приходили під офіс Queer Home Odesa – співорганізаторів акції – заклеювали агітаційними плакатами вхід до простору, забивали сірниками замкову щілину дверей тощо. 

Ще раніше, у квітні, в Житомирі пограбували, жорстоко побили та зґвалтували 19-річну трансґендерну людину. Спочатку поліція зареєструвала інцидент як “грабіж”, але пізніше під тиском правозахисників напад додатково кваліфікували як зґвалтування та злочин з мотивів нетерпимості.

Серед негативних тенденцій у документі, крім того, виокремлюють відхилення Верховною Радою законопроєктів, які передбачали посилення відповідальності за злочини ненависті, скоєні за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності. 

У звіті, однак, вітають те, що у вересні поліція успішно запобігла спробам ультраправих угруповань зірвати Марші рівності в Запоріжжі та Харкові. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter