Проти кримського вірянина “Свідків Єгови” порушили ще одну кримінальну справу. Чоловікові загрожує до 10 років колонії

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Російські силовики порушили ще одну кримінальну справу щодо відправленого під домашній арешт вірянина Свідка Єгови із Сімферополя про “фінансування екстремістської діяльності”.

Про це заявило незаконне “управління слідчого комітету республіки Крим”. 

 

Окупаційні слідчі повідомили, що триває розслідування кримінальної справи щодо 53-річного жителя Сімферополя за звинуваченням в організації діяльності екстремістської організації за ч. 1 ст. 282.3 КК РФ.

Як відомо, у грудні минулого року на території Сімферополя та Сімферопольського району російські силовики провели десятки обшуків у помешканнях вірян Свідків Єгови. За результатами обшуків вони заявили про затримання та арешт 53-річного мешканця Сімферополя.

Росіяни обвинувачують кримчанина у тому, що він проводив збори через відеозв’язок на території Сімферопольського району, на яких вивчали та обговорювали “заборонену літературу” та способи її розповсюдження.

Російські силовики не називають імені затриманого.

За даними пресслужби Свідків Єгови, у Сімферополі переслідують 53-річного Дмитра Наухацького. Спочатку йому інкримінували порушення ч. 1. ст. 282.2 КК РФ (організація діяльності екстремістської організації). Після затримання суд відправив вірянина під домашній арешт, йому загрожує до 10 років колонії.

Публічних коментарів Наухацького немає.

Як відомо, 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав Свідків Єгови екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ. 16 серпня 2017 року міністерство юстиції РФ долучило кримські осередки Свідків Єгови до списку екстремістських організацій. 2018 року окупаційна влада на півострові розпочала переслідування вірян Свідків Єгови, порушуючи кримінальні справи. 

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян Свідків Єгови незаконними. 

Кримська правозахисна група розцінює ці судові процеси одночасно як порушення прав людини й міжнародного гуманітарного права.

Правозахисники наголошують, що переслідування Свідків Єгови – порушення ст. 9 Європейської конвенції з прав людини (“Свобода думки, совісті та релігії”). Крім цього, переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 ЄКПЛ (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

У правозахисній організації нагадують, що використання російського кримінального кодексу в Криму – це порушення IV Женевської конвенції і вже воєнний злочин, що підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Аналітик правозахисної організації “Крим SOS” Євген Ярошенко зазначав, що станом на грудень 2022 року серед жертв політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму приблизно кожен восьмий – це Свідок Єгови, загалом – 19 осіб.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів  полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter