Протестувальники, журналісти та неповнолітні: у неділю в Білорусі знову затримували людей

Дата: 30 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Під час акції протесту 29 листопада в Білорусі силовики затримали 420 осіб, зокрема журналістів. 

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”. 

Чергова недільна акція протесту білорусів отримала назву “Марш сусідів”. Демонстранти збиралися невеликими групами у власних районах та йшли великою колоною до центру. Зранку неділі в Мінську знову відчували проблеми з інтернетом та мобільним зв’язком, а в центрі помітили посилені наряди правоохоронців. 

Переважна частина затримань відбулась у Мінську, де, за даними журналістів, проти демонстрантів подекуди використовували сльозогінний газ. Під час маршу силовики затримали члена основного складу Координаційної ради, економіста Дмитра Крука. Як свідчать дані правозахисників, серед тих, хто опинився в ізоляторах, є й 16-річні. 

Білоруська асоціація журналістів повідомила, що в столиці республіки та Бресті затримали журналістів видань “Брестська газета”, “Новий час” і TUT.BY Станіслава Коршунова та Максима Хлібця. Раніше Хлібець уже відбув 15 діб арешту за висвітлення акцій протесту. Наразі обох журналістів відпустили з відділку. 

У неділю силовики також затримали журналістку газети “Новий Час” Яну Трусило. Жінку довго не могли знайти родичі, однак згодом виявилося, що її відвезли в ізолятор на Окрестіна, де від самого початку протестів тримають демонстрантів. У перші дні затримань, у серпні, силовики знущалися там з мітингувальників. 

У відділку після акції протесту опинилася й журналістка Інна Добротвор

Нагадаємо, що з 9 серпня в Білорусі не закінчуються акції протесту невдоволених фальсифікаціями на виборах президента. Перегони, за офіційними даними, виграв Олександр Лукашенко, однак результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

Фотографія обкладинки: Белсат 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter