Просять шкарпетки та солодощі: Червоний Хрест отримав доступ до українських військовополонених

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний комітет Червоного Хреста вже декілька разів відвідав українських військовополонених. Це дозволило делегатам перевірити їхній стан та умови утримання, а також поділитись інформацією з родинами захисників України. МКЧХ зміг передати військовополоненим засоби особистої гігієни, теплий одяг та ковдри.

Про це повідомили в пресслужбі Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Фото: пресслужба Міжнародного комітету Червоного Хреста

“Ці візити є важливим кроком уперед у справі збереження людства в умовах жорстокості міжнародного збройного конфлікту. Ми можемо перевірити, як поводяться з військовополоненими, і переконатися, що сім’ї отримують оновлену інформацію. Я очікую, що ці відвідування сприятимуть більш регулярному доступу до всіх військовополонених”, – заявила президентка МКЧХ Мір’яна Сполярич.

Минулого тижня делегація Червоного Хреста з дводенним візитом поїхала до українських військовополонених, цього тижня зустріч також відбулася. Крім того, у цей же період делегація зустрілась і з російськими військовополоненими. До кінця місяця заплановано більше зустрічей.

Команда МКЧХ звʼязується з родинами військовополонених, щоб поділитися новинами від їхніх близьких. Зазвичай ці оголошення передають у форматі особистих новин та слів про любов. Деякі військовополонені просять рідних не хвилюватися. Інші – просять передати шкарпетки, цигарки та солодощі. 

У пресслужбі наголосили, що всі військовополонені мають право на регулярні побачення з делегатами МКЧХ відповідно до Третьої Женевської конвенції. Хоча недавні візити є важливим прогресом, МКЧХ має бути надано безперешкодний доступ для неодноразового відвідування всіх військовополонених наодинці, де б вони не перебували.

Раніше ZMINA писала, що 17 жовтня представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація. Тоді організація не надала відповідей, що саме вона робила, щоб змінити ситуацію та отримати доступ до полонених.

Нагадаємо, що в серпні Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеки українським захисникам “Азовсталі”, які згодом опинилися в російському полоні та були вбиті в Оленівці.

У Червоному Хресті кажуть, що були “нейтральним посередником” задля безпечного виходу військових з “Азовсталі” в координації зі сторонами конфлікту. Також організація записала всю інформацію про полонених за умови, що згодом буде дозвіл їх відвідувати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter