Проросійській пропагандистці Тетяні Монтян повідомили про підозру

Дата: 10 Лютого 2023
A+ A- Підписатися
Служба безпеки України повідомила про підозру українській адвокатці, прокремлівській пропагандистці Тетяні Монтян, яка публічно виправдовує російську збройну агресію проти України.

Правоохоронці зібрали вичерпну доказову базу проти неї, повідомила пресслужба СБУ.

Тетяна Монтян. Фото з відкритих джерел

У повідомленні наголосили на тому, що Монтян, яка наразі перебуває на території Росії, бере активну участь в інформаційно-психологічних спецопераціях російських спецслужб. Для цього регулярно виступає на російських телеканалах, де активно закликає до зміни меж державного кордону України та підтримки окупаційних угруповань.

Також пропагандистка масово поширює дезінформацію про ситуацію в Україні через власні канали на ютубі й в телеграмі, які нараховують майже пів мільйона підписників.

Як уточнили слідчі, Монтян виїхала до РФ 2021 року. Відтоді вона постійно відвідує тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей для підготовки пропагандистських сюжетів.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 3 статті 109 — “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”;
  • частини 1 та 2 статті 110 — “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”;
  • частина 1 статті 111-1 — “Колабораційна діяльність”;
  • частина 3 статті 436-2 — “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Тетяна Монтян під час Революції гідності 2014 року виступила проти повалення режиму Януковича, називала події на майдані “олігархічним бунтом”. Згодом почала виступати на проросійських пропагандистських телеканалах.

Регулярно їздила на тимчасово окуповані РФ території Донецької та Луганської областей та закликала до “припинення вогню і переговорів”.

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, держава-агресор долучила пропагандистку до засідання Радбезу ООН, присвяченого Мінським угодам. Там Монтян назвала Україну “колонією колективного Заходу” і наголосила на тому, що та не хоче вести діалог із представниками окупованих територій і “вбиває мирне населення Донбасу”.

Після 24 лютого 2022 року відкрито підтримала вторгнення Росії в Україну й продовжує це робити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter