Проросійського пропагандиста, “експерта” каналів Медведчука, засудили до 10 років ув’язнення

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Проросійського пропагандиста, іванофранківця Михайла Шпіра, “експерта” каналів екснардепа Медведчука, заочно засудили до 10 років ув’язнення.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Михайло Шпір. Джерело: ratusha.if.ua

Чоловік брав участь у цілеспрямованих інформаційних операціях проти України. До початку повномасштабного вторгнення регулярно виступав в ефірах телеканалів медіахолдингу Медведчука та позиціонував себе як “експерт”. Вихваляв агресивну політику військово-політичного керівництва Росії та виправдовував тимчасову окупацію України.

Також пропагандист закликав до фізичної розправи над українськими військовими і дискредитував одну з релігійних конфесій в Україні.

Щоб уникнути правосуддя, Шпір 2020 року втік до Росії. Після початку повномасштабного вторгнення був одним із перших пропагандистів Кремля, який підтримав дії російських окупантів.

Фігуранта визнали винним за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • стаття 110 — “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”;
  • стаття 161 — “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”;
  • стаття 436-1 — “Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів”.

Суд призначив пропагандисту 10 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна (заочно). Строк відбуття покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання, уточнили в повідомленні.

За даними “Детектора медіа”, Михайло Шпір у лютому 2017 року потрапив до бази даних “Миротворець”, як “антиукраїнський пропагандист та провокатор, за розповсюдження інформації антиукраїнського змісту та розпал міжнаціональної ворожнечі”.

За інформацією “Миротворця”, він народився в Івано-Франківську в 1986 році. Був редактором журналів “Сноб” та “Золота каста”, уповноваженою особою партії “Опозиційна платформа — За життя”.

В серпні 2020-го Шпіра побили у Львові за образливі вислови проти українців. Після цього він виїхав до Москви.

У березні 2021 року працівники СБУ провели обшуки за кількома адресами Михайла Шпіра. Знайшли документи, видані йому РФ. Тоді чоловіку оголосили про підозру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter