Прокуратура та батько зґвалтованої на Закарпатті дівчини оскаржуватимуть судовий вирок

Дата: 27 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура оскаржуватиме вирок Воловецького районного суду Закарпатської області щодо трьох неповнолітніх, які зґвалтували 14-річну дівчину. Батько неповнолітньої також подасть апеляцію на вирок суду щодо нападників. Раніше, за його словами, місцевий прокурор відмовив чоловіку в праві оскаржити вирок суду.

Про це повідомляє Укрінформ та Офіс генерального прокурора.

Ілюстративне зображення. Фото: Gaon Connection

“Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня 2023 року ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку. Прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку”, – зазначили в Офісі генпрокурора. 

Там також додали, що органи прокуратури вживатимуть усіх заходів для захисту прав потерпілої та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у скоєнні злочину.

Тим часом батько дівчинки заявив, що вирішив подавати апеляцію одразу після ухвалення вироку. Чоловік звернувся до районного прокурора Петра Кюкала, щоб той подав на оскарження, однак він відмовив. 

“Я з вироком прийшов додому. Уже вдома поспілкувався з дружиною, мамою (бабусею дівчинки. – Ред.), пішов у Воловець до прокурора, але мені відмовили в оскарженні. Тоді вже почав перелистувати мережу, шукати в інтернеті номери телефонів довіри, правозахисників і так спробував надати справі розголосу. У мене вийшло”, – розповів батько дівчини у коментарі Укрінформу. 

За його словами, справа, що стосується його доньки, тяглася із серпня 2021 року та не набувала розголосу, бо суд відбувався в закритому режимі, оскільки підсудні – неповнолітні. Після ухвалення вироку 23 березня завдяки розголосу та суспільному резонансу на справу з’явилася реакція влади та правоохоронних органів.

“До мене на вихідних багато людей приїжджали, правоохоронці, журналісти підтримують. Я зараз збираюся їхати на Київ, у Генпрокуратуру та до адвоката Наєма, який пообіцяв надати підтримку. Він готовий зустрітися та допомогти”, – додав батько потерпілої.

Нагадаємо, що в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. Спочатку один із хлопців вдарив дівчину в живіт, щоб уникнути опору жертви та залякати. Інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Після того як хлопці зняли з дівчини одяг, вони по черзі її зґвалтували та знімали на телефон, а згодом відео розповсюдили учням школи.

За цей злочин суд призначив їм іспитовий термін на два роки. Підліткам не інкримінували статті 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання. Суд аргументував таке рішення пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв під особистий контроль цю резонансну справу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter