Прокуратура МКС розслідує кібератаки РФ на українську цивільну інфраструктуру, як імовірні воєнні злочини – ЗМІ

Дата: 15 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Міжнародного кримінального суду розслідує кібератаки РФ на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного військового вторгнення, як імовірні воєнні злочини.

Про це пише Reuters з посиланням на власні джерела.

Джерело: unian.ua

Як зазначається, у прокуратурі МКС відмовилися від коментарів, але раніше заявляли, що мають юрисдикцію розслідувати кіберзлочини.

Україна надала МКС право розслідувати злочини на своїй території і розслідування прокурорів МКС може призвести до видачі ордерів на арешт звинувачених.

За даними одного з джерел, під час розслідування перевіряють атаки РФ на інфраструктуру України, що поставили під загрозу життя людей через порушення електропостачання та водопостачання, переривання зв’язку зі службами екстреного реагування або виведення з ладу мобільних служб передачі даних, які передають попередження про повітряну небезпеку.

З двох інших джерел журналісти Reuters довідались, що в МКС розслідують щонайменше чотири великі атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України, зокрема кібератаку на оператора зв’язку “Київстар” наприкінці 2023 року.

Серед підозрюваних – група російських хакерів, відома як Sandworm, яка може бути пов’язана з військовою розвідкою РФ.

Команда Центру з прав людини при Школі права Каліфорнійського університету в Берклі, яка розслідує кібератаки Sandworm на українську громадянську інфраструктуру з 2021 року, у 2022 і 2023 роках подала конфіденційні матеріали в МКС, вказавши п’ять кібератак, які, на її думку, можуть вважатися злочинами.

Група хакерів, яка називає себе “Сонцепек” взяла на себе відповідальність за велику атаку на українського оператора мобільного зв’язку “Київстар” 12 грудня минулого року. СБУ ідентифікували цю групу як прикриття Sandworm.

Нагадаємо, у грудня минулого року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на національного оператора мобільного зв’язку “Київстар”, в атаці підозрюють російські спецслужби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter