Прокуратура АРК та правозахисники розкажуть суду в Гаазі про переслідування журналістів у Криму

Дата: 05 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому розкриють факти переслідування журналістів у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури з посиланням на главу відомства Ігоря Поночовного.

За його словами, в кримінальних провадженнях української прокуратури містяться численні факти переслідування журналістів та їхніх сімей, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

“Понад 20 людей з-поміж журналістів, блогерів, працівників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові досі”, – сказав Поночовний.

Нагадаємо, Росія припинила мовлення українських ЗМІ на контрольованих нею територіях України – в анексованому Криму та на окупованій частині Донбасу. 

У лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Як відомо, у листопаді 2018 року ФСБ заборонила українській журналістці, яка співпрацювала з “Крим.Реалії”, Альоні Савчук в’їжджати до Криму та сусідньої Росії до 2028 року. 

18 лютого 2019 року фотографині Аліні Смутко, яка співпрацювала з “Крим.Реалії”, також заборонили в’їзд до анексованого Росією Криму до 2028 року. Причиною заборони Смутко назвала її професійну діяльність. Медійниці поскаржилися на незаконні дії країни-окупанта до Європейського суду з прав людини

Також на 35 роки заборонили в’їзд до Криму кореспондентові “Крим.Реалії” Тарасу Ібрагімову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter