Українські журналістки поскаржилися в ЄСПЛ через заборону в’їзду до Криму

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Українська журналістка Олена Савчук та фотографиня Аліна Смутко подали скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на рішення ФСБ Росії про заборону в’їзду на територію окупованого Криму. 

Правозахисник Сергій Заєць

Про це розповів адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць, інформує “Крим.Реалії“. 

“Ці справи цікаві тим, що, по-перше, ставлять питання про порушення свободи слова в контексті численних заяв про те, що Росія не допускає журналістів на окуповану територію і приховує те, що там відбувається. Тобто ця історія про заборону на в’їзд – це вже не просто гучні заяви, а конкретний факт. І ці заборони не можуть мати під собою жодних інших підстав, окрім як журналістська діяльність Олени та Аліни”, – прокоментував адвокат.

За його словами, розглядаючи скарги журналісток, ЄСПЛ доведеться відповісти на питання про територіальну належність Криму.

“Свобода пересування – це право, яке гарантоване другою статтею четвертого протоколу Конвенції про захист прав людини й основних свобод. Це право гарантоване кожному, хто на законних підставах перебуває на території країни в межах цієї країни. У цих скаргах, крім іншого, ставиться питання про свободу пересування. Йдеться про те, що Росія забороняє громадянам України заїжджати на окуповану територію цієї країни. Таким чином, розглядаючи ці скарги ЄСПЛ, доведеться давати відповідь на питання: “Чий Крим?” Іншими словами, суду доведеться відповісти: у цих випадках друга стаття четвертого протоколу конвенції застосовується чи ні?” – пояснив Сергій Заєць.

Окрім цього, він зазначив, що позиція Росії в суді, найімовірніше, буде такою, що для збереження громадської безпеки та порядку потрібно обмежувати присутність журналістів на окупованій території.

До заборони на в’їзд до анексованого Криму Олена Савчук та Аліна Смутко, зокрема, співпрацювали з редакцією “Крим.Реалії”.

Нагадаємо, 24 листопада 2018 року журналістці-фрілансерці Олені Савчук під час спроби в’їхати до Криму співробітники ФСБ Росії вручили заборону на в’їзд терміном на 10 років – до 28 серпня 2028 року.

У документі ФСБ посилається на п. 1 ч. 1 ст. 27 федерального закону від 15 серпня 1996 року №114-ФЗ “Про порядок виїзду з Російської Федерації та в’їзду до Російської Федерації” (п. 1 “В’їзд до Російської Федерації іноземному громадянину чи особі без громадянства не дозволяється з метою гарантування обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку”).

18 лютого 2019 року фотографині Аліні Смутко Росія заборонила в’їзд до тимчасово окупованого Криму до 2028 року. Смутко вважає причиною заборони її професійну діяльність

Нагадаємо, у лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували на півострові понад 300 порушень прав журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter