Українські правоохоронці порушили справу через незаконне затримання 120 активістів біля Керченського мосту

Дата: 12 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Нацполіція Автономної Республіки Крим та прокуратура автономії порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу через незаконне затримання 120 активістів на Керченському мості. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури АРК у своєму телеграм-каналі.

Відомство встановило, що ввечері 11 січня під виглядом перевірок документів та автомобілів окупаційні “правоохоронці” затримали 120 представників кримськотатарського народу. Це вони вчинили, щоб не допустити їх на судове засідання Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону в справі “Хізб ут-Тахрір”, де вранці 12 січня оголосили вирок трьом її фігурантам.

Санкція інкримінованої статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

Російський адвокат Микола Полозов повідомив, що силовики РФ перед мостом зупиняли всі автомобілі, що прямували з Криму до Краснодарського краю. Водночас вони цілеспрямовано вишуковували в машинах кримських татар, не пропускаючи такі машини далі. 

Він назвав таку практику російських силовиків дискримінацією, сегрегацією за національною та расовою ознакою.

Востаннє про такі "масові заходи" доводилося читати в різних публікаціях, що описують дискримінаційні практики гітлерівської Німеччини проти євреїв та інших "неблагонадійних" національностей і соціальних груп. Тепер подібний підхід відкрито практикує влада Російської Федерації.

Микола Полозов

Він наголосив, що Росія в такий спосіб порушила ст. 13 Загальної декларації прав людини і Ч. 1 ст. 13 декларації: “Кожна людина має право вільно пересуватися і обирати собі місце проживання в межах кожної держави”., ст. 14 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод і Стаття 14 конвенції "Заборона дискримінації": “Користування правами та свободами, визнаними в цій конвенції, має бути забезпечене без дискримінації за будь-якою ознакою – статі, раси, кольору шкіри, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, належності до національних меншин, майнового стану, народження або за іншою ознакою”. та ст. 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Нагадаємо, російські силовики в ніч проти 3 листопада 2020 року не пропускали громадян України, які їхали до Ростова-на-Дону на оголошення вироку фігурантам красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”. Їх тримали цілу ніч на Керченському мосту, після чого вони повернулися додому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter