Програмою “єОселя” скористалось менш ніж дві сотні переселенців

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Державна програма “єОселя” практично не вирішує потреби ВПО, бо лише 193 людини з-поміж внутрішніх переселенців отримали кредит на купівлю житла. 

Про це розповіла голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади місцевого самоврядування та містобудування Олена Шуляк у “Медіацентрі Україна — Укрінформ”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Amnesty International

Кількість переселенців, які користаються програмою, дорівнює близько 1% з усіх наданих кредитів. 

“Це надзвичайно низький відсоток. І це говорить про те, що програму “єОселя”, не чекаючи ухвалення нового житлового законодавства, потрібно удосконалювати вже прямо зараз”, – каже Шуляк. 

Щодо причин таких низьких показників, то, за словами нардепки, на рівні постанови уряду зафіксували низку критеріїв, що унеможливлюють участь ВПО у програмі. До прикладу, є критерій про те, що переселенці повинні обирати квартири в будинках, що збудовані не пізніше трьох років.

“Якщо  ми подивимося на географію, де знаходяться наші внутрішньо переміщені особи, то, правда, в Пирятині, Лубнах чи Кропивницькому досить складно знайти таке житло, яке будувалося три роки тому. Я вже не кажу про те, що внутрішньо переміщені особи не можуть придбати житло в сільській місцевості, хоча такий запит є”, – пояснює Шуляк. 

Нардепка додала, що нині у парламенті очікують законопроєкт про основні засади житлової політики, перше читання якого може відбутись вже влітку. 

Нагадаємо, що Європейський інвестиційний банк виділить 400 мільйонів євро на побудову соцжитла в Україні. 

Фотографія обкладинки: Alberto Lores\People in Need

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter